Mainos

KHO: Ortodoksivanki saa tyytyä paastonaikana perusruokaan

Ortodoksivanki saa tyytyä paastonaikana vangeille tarjottavaan perusruokaan. Korkein hallinto-oikeus (KHO) totesi, ettei vangilla ollut oikeutta valittaa vankilan apulaisjohtajan päätöksestä kieltää erityisruokavalio uskonnonmukaisen paaston aikana.

Vangin mukaan hänelle oli tarjottu Turun vankilassa paastonaikaiseksi vaihtoehdoksi kasvisruokaa. Sitä ei kuitenkaan ollut hänen mielestään valmistettu kuten ortodoksinen perinne edellyttää. Hän katsoi, että jos vältettävät aineet jättää pois, ruoka ei ole tarpeeksi terveellistä eikä tasapainoista.

Vankiloissa tarjottavassa kasvisruoassa on kasvisten lisäksi munaa ja maitoa. Suomen ortodoksisen kirkon mukaan paastonaikana syödään kevyesti, kasviksia ja kalaa. Välttää pitää maitoa ja lihaa.

Vankilan apulaisjohtaja hylkäsi vangin vaatimuksen erityisruoan järjestämisestä viime vuoden elokuussa. Hän perusteli päätöstään muun muassa sillä, ettei ortodoksisen perinteen mukaista paastonajan ruokavaliota ollut merkitty Rikosseuraamusviraston ohjeisiin.

Lisäksi hän katsoi, että vanki voi noudattaa ruokavaliota jättämällä kielletyt aineet syömättä. Apulaisjohtaja liitti päätökseen valitusosoituksen, jonka mukaan valittaa saattoi Turun hallinto-oikeuteen.

"Ei kyse uskonnonvapaudesta"

Vanki valitti. Hän vaati, että apulaisjohtajan päätös kumotaan ja että Turun vankila velvoitetaan tarjoamaan hänelle paastonaikoina hänen uskontonsa suosittamaa ravintoa. Hän vetosi muun muassa perustuslain turvaamaan oikeuteen harjoittaa uskontoa.

Turun hallinto-oikeus katsoi, ettei kysymys ollut uskonnonvapaudesta vaan siitä, tuleeko perusruokavaliosta vangin kohdalla paastonajoiksi poiketa. Hallinto-oikeus jätti valituksen tutkimatta, koska perusruokavaliosta poikkeamista koskevaan asiasta ei vankeuslain mukaan saa valittaa.

Vanki valitti vielä KHO:oon. Hän vaati hallinto-oikeuden päätöksen kumoamista ja palauttamista takaisin uudelleen käsiteltäväksi. KHO tutki valituksen ja hylkäsi sen maanantaina. KHO totesi, ettei asiasta voi valittaa, ja siksi apulaisjohtajan päätökseen liitetty valitusosoitus pitää poistaa.

Paaston KHO luki kuuluvan uskonnon harjoittamiseen. Se kuitenkin katsoi, ettei vanki voi valittaa perustuslakiin vedoten, koska hänellä on mahdollisuus saada kasvisruokaa.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja