Mainos

KHO: Keskeiset Irak-paperit salaisia

Oikeuden tulkinnan mukaan keskeiset asiakirjat ns. Irak-jutussa ovat salaisia.

Korkein hallinto-oikeus on vahvistanut ulkoministeriön ratkaisun siitä, että ministeriön keskeiset Irak-paperit ovat salassapidettäviä. MTV3:n uutiset oli pyytänyt asiakirjoja ministeriöstä viime elokuussa. KHO:n ratkaisu nivoutuu olennaisesti huomenna alkavaan oikeudenkäyntiin, jossa syytteessä ovat Anneli Jäätteenmäki ja Martti Manninen.

MTV3:n uutiset pyysi elokuussa kolmea keskeistä ulkoministeriön Irak-asiakirjaa. Niihin kuului muun muassa Suomen Washingtonin suurlähetystön salasanoma pääministeri Paavo Lipposen ja presidentti George W. Bushin keskusteluista joulukuussa 2002.

Kyse on samasta asiakirjasta, jonka tietoja silloinen oppositiojohtaja Anneli Jäätteenmäki referoi MTV3:n vaalitentissä maaliskuussa 2003. Saman asiakirjan tietoja julkaistiin maaliskuussa molemmissa iltapäivälehdissä ja nyt tämän vuoden puolella tuoreessa Hymy-lehdessä. Jäätteenmäen mukaan asiakirjan tiedot osoittivat, että Bush kiitti Suomea nimenomaan liittymisestä Irak-koalitioon. Lipponen on tämän kiistänyt.

Ulkoministeriö hylkäsi heti elokuussa MTV3:n uutisten pyynnön. MTV3:n uutisten lähtökohtana oli tietysti halua päästä tutustumaan kyseisten asiakirjojen sisältöön. Ulkoministeriö katsoi asiakirjat elokuussa antamassaan päätöksessä salassapidettäviksi. MTV3:n uutiset valitti ratkaisusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka tänään antamallaan päätöksellä vahvisti UM:n kannan.

KHO totesi: "Kysymyksessä olevat asiakirjat ovat kaikilta osiltaan toisen valtion kanssa käytyjä poliittisia neuvotteluja koskevia asiakirjoja, jotka ovat sen vuoksi julkisuuslain 24 :n 1 momentin 1 kohdan nojalla salassa pidettäviä."

Kyseinen julkisuuslain momentti suojaa ulkopolitiikan ydinalueeseen kuuluvia asiakirjoja julkisuudelta.

Merkitys Irak-oikeudenkäynnissä?

KHO ajoitti ratkaisun antamisen aivan Jäätteenmäki/Manninen oikeudenkäynnin kynnykselle. Huomenna alkavassa oikeudenkäynnissä Martti Mannista syytetään jutussa virkasalaisuuden rikkomisesta ja Jäätteenmäkeä yllytyksestä tai avunannosta siihen. (Syyte on luettavissa MTV:n internet-sivujen "taustaa" osion kautta. Sieltä löytyy myös video MTV:n vaalitentistä, jonka syyttäjä on nimennyt jutussa todisteeksi.)

Syytteen mukaan Jäätteenmäki yllytti presidentin silloista neuvonantajaa luovuttamaan Irak-asiakirjojen ohella lukuisia muitakin ulkoministeriön salaisia tai luottamuksellisia asiakirjoja. Jäätteenmäen kanta on ollut, että hän ei pyytänyt muistioita ja ne tulivat hänelle yllätyksenä. KHO:n ratkaisulla on olennainen merkitys myös Irak-oikeudenkäynnin kannalta.

Martti Mannisen puolustusasianajaja Matti Wuori on todennut mm. Aamulehdessä 23.9.2003, että Mannisen puolustus lähtee siitä, että Mannisen kertomat tiedot eivät ylipäänsä olleet salaisia, sillä oppositiojohtajana Jäätteenmäki olisi saanut ne pyytämällä ulkoministeriöstäkin. Nyt KHO on kuitenkin vahvistanut UM:n kannan, että ainakin kolmen keskeisen Irak-dokumentin tiedot olivat salassapidettäviä.

(Seitsemän uutiset 02.03.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.