Mainos

Kheopsin pyramidista löydettiin valtaisa onkalo, jolle ei ole varmaa selitystä – kukaan ei ole vieraillut tilassa tuhansiin vuosiin

Kheopsin pyramidista on löydetty valtaisa onkalo, jonka olemassaolosta ei tiedetty aiemmin. Tutkijat eivät tiedä mitä onkalossa on, sillä sinne ei ole sisäänkäyntiä.

Löydös paljastettiin Nature-julkaisussa, ja siitä on uutisoinut muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Löydöksen tekivät japanilaiset ja ranskalaiset tiedemiehet, jotka tutkivat pyramidin kivirakenteita kahden vuoden ajan. Pyramidin uumeniin kätketty tyhjä tila löydettiin pyramidia ”läpivalaisseen” hiukkasilmaisimen avulla.

Onkalo tiedetään vähintään 30 metriä pitkäksi ja useita metrejä korkeaksi. Lisäksi tiedetään, että se sijaitsee yhden pyramidin tunnetuimman huoneen, Suuren gallerian yläpuolella. Sen olemassaololle ei kuitenkaan ole varmaa selitystä.

Yhdysvaltalainen arkeologi Mark Lehner on kommentoinut löydöstä BBC:lle. Hänen mukaansa onkaloon tuskin liittyy sen suurempaa mysteeriä.

– Se voisi olla tila, jonka rakentajat ovat jättäneet vaaliakseen Suuren gallerian kapeaa kattoa pyramidin painolta, Lehner kommentoi BBC:n radio-ohjelmassa.

Yksi löydöksen tehneen tutkimusryhmän vetäjistä, Hany Helal, on kuitenkin BBC:n mukaan sanonut, että tila olisi liian suuri Lehnerin kuvaamaan tarkoitukseen.

Egyptin Gizassa sijaitseva Kheopsin pyramidi rakennettiin vuosien 2509 ja 2483 välillä ennen ajanlaskun alkua. Koska nyt löydetty kammio on suljettu, eikä sinne ole sisäänpääsyä, kukaan ei ole vieraillut tilassa pyramidin valmistumisen jälkeen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.