Mainos

Kevythormi poltti Marjan omakotitalon, perheen teinit pakenivat liekkejä – "Yläkerta on aivan kuin Syyrian pommitusten jäljiltä"

Marja Isokangas-Huikon kevythormilla eli teräshormilla varustettu talo Perniössä tuhoutui pahoin tulipalossa viime viikolla. Hän haluaa nyt levittää tietoa kevythormien vaaroista.

Tulipalo lähti liikkeelle katonrajasta, jossa erittäin kuumaksi kuumentunut teräshormi kohtasi katon. Tuli levisi katonrajasta koko yläkertaan, joka tuhoutui palossa erittäin pahoin.

– Se on aivan kuin Syyrian pommitusten jäljiltä. Alakerta on näennäisesti säästynyt, mutta siellä on valtavat vesi- ja savuvahingot, Isokangas-Huiko kertoo.

Talossa paikalla olleet perheen teini-ikäiset lapset pelastautuivat ajoissa palovaroittimien ja savun havaineen naapurin ansiosta.

Kevythormit ovat yleisiä – ja voivat olla vaarallisia

Kevythormit ovat olleet suosittuja viime vuosikymmenten omatitalorakentamisessa. Perniössäkin kevythormeja on Isokangas-Huikon mukaan samalla asuinalueella paljon.

Tuhoutunut talo oli rakennettu kymmenisen vuotta sitten. Silloin rakennusmääräykset olivat nykyistä löysemmät. Tieto kevythormien paloturvallisuudesta on sittemmin lisääntynyt paljon.

Tekniset tutkimukset tulipalosta on Isokangas-Huikon mukaan tehty. Vakuutusyhtiö on käynyt paikalla, ja todennut asian olevan selvä. Tulipalo oli aiheutunut hormista, eikä mitään olisi voinut tehdä toisin.

– Mitään laiminlyöntejä ei ollut. Ei mitään, mihin kukaan olisi voinut vaikuttaa rakennushetken tiedon valossa. Lähinnä kysymys meille on nyt se, onko talo kokonaan tuhoutunut, vai voiko jonkun osan siitä säästää.

Isokangas-Huikko painottaa, että heidän kevythorminsa olivat rakennusajankohdan määräysten mukaiset.

– Nuohoukset ja kaikki oli meillä tehtynä määräysten mukaan, hän sanoo.

"Ei ensimmäinen eikä viimeinen tapaus"

Puukiuas ja kevythormi voi olla Isokangas-Huikon mukaan vaarallinen yhdistelmä, koska puukiuas lämpenee paljon kuumemmaksi kuin esimerkiksi takka.

– Se ei aina ole vaarallinen, mutta se voi olla vaarallinen. Tämä ei ole ensimmäinen eikä varmasti viimeinen tapaus.

Isokangas-Huiko neuvoo kaikkia muitakin omistajia tarkastuttamaan kevythorminsa.

– Jos on puukiuas yhdistettynä kevythormiin, kannattaa pyytää ammattilaista tarkastamaan tilanne. Ihmiset ovat sanoneet minulle Facebookissa tarkastavansa nyt horminsa. Ei tavallinen ihminen osaa huolestua tällaisesta asiassa. Me uskomme Suomessa elävämme sähkö- ja paloturvallisuuden suhteen turvallisessa maassa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.