Kevyen polttoöljyn veroa vaaditaan alennettavaksi

Kevyen polttoöljyn hinta on yli kaksinkertaistunut vajaassa kahdessa vuodessa. Viime vuoden alusta tämän vuoden elokuun loppuun keskihinta on noussut 1,36 markasta 2,64 markkaan. Öljylämmittäjien kaksinkertaistuneista maksuista ovat hyötyneet öljyntuottajat sekä valtio kasvanein verotuloin. Omakotiliiton mielestä nyt pitää laskea kevyen polttoöljyn verotusta.

Kevyen polttoöljyn nykyinen lähes kolmen markan litrahinta pitää sisällään noin 40 penniä kiinteitä energiaveroja sekä huoltovarmuusmaksua. Energiaverosta joudutaan maksamaan vielä arvonlisäveroa! Öljyn hinnan noustessa arvonlisäveron tuotto valtiolle on noussut vastaavasti.

Omakotiliitto vaatii kiinteän 10,9 pennin vero-osuuden poistamista kevyen polttoöljyn hinnasta. Samalla arvonlisäveron osuus keventyisi vastaavassa suhteessa. "Alennus ei ole suuri, mutta oikeansuuntainen ja periaatteellisesti tärkeä. Vaadittu fiskaalisen veron osuus on täysin harkinnanvarainen, eikä Suomi ole sitoutunut kireään verotukseen millään kansainvälisellä sopimuksella. Raskaasta polttoöljystä ei peritä vastaavaa veroa kuin kevyestä polttoöljystä, vaikkakin ympäristön kannalta raskas polttoöljy on haitallisempaa", Suomen Omakotiliiton toiminnanjohtaja Juhani Nenonen toteaa.

"Julkisuudessa on kyllä puhuttu bensan hinnasta, mutta lämmitysöljyn hinnan raju nousu on unohtunut", Nenonen sanoo. "Energiaverotuksesta puhuttaessa ei juuri muisteta kotitalouksien energian käyttöä ja sen aiheuttamia kustannuksia. On väärin sälyttää haittaveroja yksin kuluttajille. Loppukäyttäjinä kotitaloudet eivät voi vähentää energiahinnan arvonverolisäosuutta yritysten tavoin."

"Energiaa tarvitaan asuntojen lämmittämiseksi yhtä paljon kuin ennenkin, koska kylmät talvet ja syksyt kasvattavat öljylämmittäjäperheen energialaskua", Nenonen toteaa. "Asumisen energiankulutuksessa on olematon hintajousto, koska Suomessa on pakko lämmittää hinnasta piittaamatta."

"Syksyn lähestyessä keskustelu tuloveron alennuksesta on vilkastunut. On outoa, jos samalla kuluttajien energianverotuksen annetaan kiristyä. Nyt on aika alentaa kevyen polttoöljyn verotusta", vaatii Juhani Nenonen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja