Kevätvaatteet talviteloilta: Huolla näin ennen käyttöönottoa

Lämpötilojen kohotessa on aika kaivaa kevätvaatteet varastosta käyttöön. 

Jos olet malttanut pakata vaatteet jo syksyllä hyvin ja puhtaina varastoon, voit ottaa vaatteet heti käyttöön. Muutoin keväthuolto on paikallaan.

Jos käytät aikaa myös vaatteiden varastoon pakkaamiseen, pääset helpommalla taas, kun vaatteet on aika kaivaa uudestaan esiin.

Vaatteiden käyttöikä pitenee, kun ne huoltaa säännöllisesti. Pelkkä sesonkihuolto ei kuitenkaan riitä: esimerkiksi kenkiin kannattaa suihkuttaa säännöllisesti suoja-ainetta, jotta suoja myös pysyy.

Muista myös...

Talvitakit, -housut, pipot, hanskat ja huivit kannattaa pestä ennen varastoon siirtämistä.

Pakkaa talvivaatteet ilmavasti pukupusseihin tai laatikoihin.

Puhdista kengät liasta ja irrota pohjiin tarttuneet kivet.

Varrellisiin kenkiin voi työntää aikakauslehdet, jotka pitävät varren muodossaan. 

Kengät

Kankaiset tennarit voi heittää pesukoneeseen tai pestä käsin. Jos nauhat ovat erityisen likaiset ja kuluneet, kannattaa suosiolla ostaa uudet tilalle.

Nahkaiset kengät kannattaa pyyhkiä pölystä ja liasta esimerkiksi nihkeällä mikrokuituliinalla. Puhtaat ja kuivat kengät käsitellään materiaalille sopivilla suojasuihkeilla. Korkolappujen kunto kannattaa myös tarkistaa ja tarvittaessa käyttää suutarilla jo ajoissa.

Ummehtuneelta tai hieltä haisevat kengät voi yrittää vielä tuulettaa raikkaassa ulkoilmassa. Jos haju on pinttynyt kenkään, kannattaa vaihtaa pohjalliset uusiin.

Vaatteet

Kesävaatteet voi jo kaivaa varastosta, sillä kerrospukeutumalla saa ohuetkin vaatteet käyttöön.  Ummehtuneen hajun saa pois lisäämällä pyykin joukkoon hieman etikkaa huuhteluaineen asemesta. Poista mahdollinen nukka nukanpoistajalla tai varovasti höylällä.

Takit

Jos takkien pesu jäi syksyllä väliin, voi ne tarvittaessa pestä ennen käyttöönottoa. Jos vaatteiden väri näyttää talvisäilytyksen jälkeen kirkkaassa kevätauringossa haalistuneelta, voi vaatteet värjätä pesukoneessa tai käsin uudestaan. Kerää esimerkiksi kaikki mustat vaatteet pesukoneeseen, annostele sekaan tekstiiliväriä ja suolaa ohjeiden mukaan ja pese kuumimmassa mahdollisessa asteessa.

Huivit ja laukut

Ohuet keväthuivit saattavat säilytystavasta riippuen olla ryppyisiä ja kaivata silitystä. Tarkista myös, tarvitsevatko huivit pesua.

Jos vaihdat kevääksi laukkusi esimerkiksi vaaleaan versioon, kannattaa laukkukin muistaa suojata. Näin estät tahrojen syntymisen vaalealle pinnalle. Tahrat saa pois nihkeällä mikrokuituliinalla tai taikasienellä.

Lue myös:

    Uusimmat