Kevät etenee pian pikakelauksella – "Kesä voi rantautua Suomeen selvästi tavanomaista aiemmin"

Kevät näyttää etenevän tänä vuonna nopeasti, jopa pikakelauksella kohti kesää, kertoo MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Euroopan keskuksen pidennetyn kuukausiennusteen loppuosa näyttää nimittäin selvästi tavanomaista lämpimämmältä, mahdollisesti jopa kesäiseltä.

Mäntykannas kirjoittaa Forecan blogissa, että kuukausiennusteen loppupäässä on "meteorologisesti mielenkiintoinen ja hämmentäväkin käänne".

– Länsi-Euroopassa on ennusteen mukaan hieman tavanomaista alhaisempi ilmanpaine, kun taas Venäjällä on merkkejä korkeammasta ilmanpaineesta. Tästä voisi varovaisesti päätellä, että kesäinen sää saapuu Eurooppaan tänä vuonna varhain.

Tämä tarkoittaisi meteorologin mukaan sitä, että lämpötilat pomppaisivat tämän kuun lopulla ja toukokuun alussa pidemmäksi aikaa tavanomaista korkeampiin lukemiin lähes koko Manner-Euroopassa.

– Ilmanpaineasetelma tukee sitä ajatusta, että lämmintä ilmamassaa levittäytyisi eteläisestä Euroopasta kohti pohjoista useamman viikon ajan. Jos ennuste toteutuu, terminen kesä voi tänä vuonna rantautua Suomeen selvästi tavanomaista aiemmin.

Mäntykannas kertoo, että kesä alkaa tyypillisesti eteläisessä Suomessa toukokuun puolivälin jälkeen, muualla maassa asteittain juhannukseen mennessä.

– Jos pidennetyn kuukausiennusteen sanoma ottaa toteutuakseen, kevät voi tänä vuonna lipua ohi "pikakelauksena".

Mäntykannas kuitenkin korostaa, että pitkiin sääennusteisiin liittyy Suomen leveysasteilla epävarmuutta.

Lunta ja räntää odotettavissa myös eteläiseen Suomeen huhtikuun aikana

Ennen mahdollista pikaista lämpenemistä Suomessa saadaan kuitenkin vielä kokea keväistä säätä sateineen.

Kuluvan kuun alkupuolella ennusteissa on nimittäin Suomen yllä signaali tavanomaista suuremmista sademääristä.

– Sateen olomuoto tulee vaihtelemaan pääsiäisen jälkeisellä viikolla: aika ajoin lunta ja räntää on odotettavissa myös eteläiseen Suomeen.

– Varsinaisesta takatalvesta en ehkä puhuisi, koska mitään kovin kylmää ilmamassaa ei ole näköpiirissä ja ajoittaiset lumisateet kuuluvat vielä huhtikuuhun. Kesärenkaisiin en kuitenkaan kiirehtisi vaihtamaan, jos on tarve olla liikenteessä yöaikana ja varhain aamusta.

Lämpötilat ovat ennusteen mukaan maan itä- ja pohjoisosassa hieman tavanomaista korkeammat, mutta länsi- ja eteläosassa lähellä pitkän ajan keskiarvoja.

Kuun puolivälissä lämpötilojen ennustetaan olevan lähellä vuodenajan keskiarvoja lukuun ottamatta eteläisintä Suomea, jossa lämpötilat ovat pitkän ajan keskiarvoja korkeammat.

Ensi viikko voi olla jonkin verran tavanomaista sateisempi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja