Mainos

Kevan Ailus-vääntö jatkunut tuntikausia

Kuntien eläkevakuutuksen Kevan hallitus on ollut jo useita tunteja koolla pohtimassa toimitusjohtaja Merja Ailuksen asemaa.

Hallituksen puheenjohtaja Laura Räty vaati toissapäivänä MTV Uutisten haastattelussa, että Ailuksen pitäisi erota itse.

Luottamuspula ei yksin riitä Ailuksen erottamiseksi. Kevan toimitusjohtajan asema eroaa monista muista toimitusjohtajista. Toimitusjohtaja Merja Ailus on virkasuhteessa, minkä takia häneen sovelletaan asiantuntijoiden mukaan kunnallisia viranhaltijoita koskevaa lakia. 

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää kertoo, että lain mukaan viranhaltijan erottamiseen tarvitaan ”asiallinen ja painava” peruste. 

-Irtisanomisperusteeksi ei riitä vain se, että on luottamuspula, vaan sen tueksi pitää olla varsin vankkoja syitä, Mäenpää selittää. 

Tällaisia voisivat Mäenpään mukaan olla esimerkiksi virkavirhe, laiminlyönti, sopimaton käytös, huono menettely tai pitempiaikainen "uppiniskaisuus". Näistä on Mäenpään mukaan oltava myös näyttöä. Yleinen periaate kuitenkin on, että toimitusjohtajalta voi edellyttää enemmän kuin tavalliselta virkamieheltä. 

Yksityisellä puolella toimitusjohtajan sopimuksessa on yleensä määritelty tarkasti irtisanomisen ehdot. 

-Yleensä se tarkoittaa, että toimitusjohtajalla ei ole mitään erityistä suojaa vaan on sovittu erokorvauksista, sanoo Lapin yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.