Kestovaipat ovat jo tuttu juttu – mutta kokeilisitko kestositeitä?

Vauvojen kestovaipat ovat jo vanha juttu, mutta oletko kokeillut vaihtaa kertakäyttöiset kuukautissiteet tai tamponit kankaisiin kestositeisiin?

Kestositeet valmistetaan luonnollisista, imukykyisistä materiaaleista, kuten puuvillasta ja bambusta. Ne ovat pesunkestäviä ja uudelleen käytettäviä. Usein ne ovat kirkkaanvärisiä tai kuvioituja, jotta niiden värjäytyminen pysyy minimissään. Käytön jälkeen siteet voi huuhtaista kylmässä vedessä ja laittaa sitten pesukoneeseen.

– Useimmat asiakkaat ovat jo ottaneet askeleen kestojen maailmaan kestovaippojen kanssa, joten he ovat jo rikkoneet raja-aitoja, kertoo Cheeky Wipes -yritystä pyörittävä Helen Rankin Telegraph-sivustolle.

Äidit ovat muutenkin otollinen asiakaskunta kestositeille tai uudelleen käytettäville kuukupeille, sillä pienten vauvojen kanssa kaikki ruumiintoiminnot ovat jo tulleet tutuiksi, kestositeet eivät siis paljon hätkähdytä. Kestositeillä on ympäristöystävällisyyden lisäksi lukuisia etuja, muun muassa edullisuutensa vuoksi. 

Kestositeet:
1. Saatavilla erikokoisia, -värisiä ja -kuvioisia.
2. Pese side ennen käyttöä. Erityisesti puuvilla- ja bambusiteet ovat imukykyisempiä puhdistettuina.
3. Säilytä käytetyt siteet pussissa tai pienessä rasiassa, jos et saa huuhdeltua niitä heti.
4. Huuhtele käytetyt siteet kylmällä vedellä. Kuuma vesi edistää tahrojen jumittumista kiinni kankaaseen. Laita sitten side pesukoneeseen ja pese normaalisti.
5. Käytä kestositeiden kanssa tiukahkoja alushousuja. Vaikka jättimäiset "menkkapöksyt" houkuttelisivat, kestositeet saattavat liikkua enemmän kuin kertakäyttöiset siteet. Esimerkiksi neppareilla kiinnitettäviä kestositeitä on kuitenkin olemassa.

– Selvitysten mukaan kuukautiset maksavat naisille noin 18 000 puntaa (noin 24 000 euroa) heidän elinikänsä aikana, kertoo nettikauppa Luxury Moonin vuonna 2008 perustanut Helen Finlay.

– Kestositeisiin vaihtamalla voit säästää noin 8 400 puntaa (noin 11 500 euroa).

Plasebovaikutus vai totta?

Kestositeet voivat herättää ällötystä, kun kertakäyttöiset siteet huutavat puolestaan puhtautta valkoisella olemuksellaan ja jopa hajusteillaan. Finlayn mukaan tämä ajatus on väärä.

– Ihmiset tekevät valtavan virheen ajatellessaan, että kertakäyttöiset kuukautistuotteet ovat hygieenisempiä.

Telegraphin haastattelema kestosidefani on samaa mieltä.

– Mielestäni kuukautisiin liitetyt hajut ja hikisyys ovat itseasiassa vähentyneet tuotteiden myötä. Kangas on paljon mukavampi ja viielämpi, jopa kuumalla säällä, Lyssie Page, 28, sanoo.

Rankin sanoo asiakkaidensa kiemurrelleen ennen tuskasta kuukautisten aikaan. Kestositeisiin vaihdettuaan tilanne on parantunut.

– Yhtäkkiä he selviävätkin yhdellä parasetamolilla kipulääkecocktailin sijaan. Voihan se olla vain plasebovaikutusta. Mutta sittenkin – jos naiset voivat paremmin, se on hienoa.

Myös Suomessa on lukuisia kestositeitä myyviä liikkeitä ja verkkokauppoja.

Lähde: Telegraph

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja