Keskustan kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen vaihtaa Nato-kantaansa – "Tämä asia on nyt muuttunut, peruuttamattomasti"

Tulisiko Suomen liittyä Natoon? Asiantuntijan mukaan päättäjien on ryhdyttävä syvällisempään keskusteluun: ”Kansalla on oikeus vaatia ja tietää” 2:50
Miten Suomen Nato-keskustelu nyt etenee? Tutkija Charly Salonius-Pasternak kertoo asiantuntijan näkemyksen

Kansanedustaja, eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsen Joonas Könttä (kesk.) kertoo ryhtyneensä kannattamaan Nato-jäsenyyttä.

Könttä kertoo asiasta blogikirjoituksessaan.

Venäjän katse voi kääntyä hänen mukaansa tulevaisuudessa myös Suomeen, ja Naton viides artikla eli jäsenmaiden velvollisuus puolustaa toisiaan toisi turvaa tätä uhkaa vastaan.

Euroopan ja Suomen turvallisuustilanne on Köntän mukaan muuttunut radikaalisti.

– Työtaustani ulkoministeriössä diplomaattiuralla ja nyt kansanedustajana ja puolustusvaliokunnan jäsenenä on mahdollistanut pääsyn sellaiseen informaatioon, mikä on vaikuttanut näkemykseni kehittymiseen. Vuonna 2019 vastasin, että ”en koe jäsenyyttä ajankohtaiseksi”. Tämä asia on nyt muuttunut, peruuttamattomasti, Könttä kirjoittaa.

"Kokonaisharkinnan lopputulos"

MTV Uutisille Könttä kertoo uuden Nato-kantansa kypsyneen viime syksystä ja muotoutuneen lopullisesti jo ennen Venäjän viimeviikkoista hyökkäystä Ukrainaan.

– Tämä ei ole hetkessä syntynyt kanta, vaan kokonaisharkinnan lopputulos, Könttä sanoo.

Keskustan eduskuntaryhmän laajempia Nato-tunnelmia Könttä ei lähde avaamaan, mutta arvioi monen kansanedustajan käyvän aiheesta nyt "keskusteluja itsensä kanssa".

Joka tapauksessa Könttä katsoo, että Nato-jäsenyys vaatii laajan parlamentaarisen tuen eikä ole ilman sitä mahdollinen.

Ylen eilen julkaiseman kyselyn perusteella historiallisesti 53 prosenttia eli yli puolet suomalaisista kannattaa nyt Natoon liittymistä.

Lue myös:

    Uusimmat