Keskustan kansanedustaja esittää äänestystä Tiilikaisen luottamuksesta

Kansanedustaja Hannu Hoskonen (kesk.) aikoo esittää äänestystä maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen luottamuksesta keskustan eduskuntaryhmässä.

Hänen mukaansa Metsähallituksen pääjohtaja Esa Härmälä on syrjäytetty keinotekoisin perustein, kun Tiilikainen valitsi Pentti Hyttisen Metsähallituksen toimitusjohtajaksi.  

– Se ei vaan käy, että maaseudun ihmisten edusmiestä potkitaan päin näin, Hoskonen sanoo.  

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo olleensa itse tyytyväinen Esa Härmälän toimintaan kuten myös kokoomus. Härmälä nimitettiin Metsähallituksen pääjohtajaksi noin puolitoista vuotta sitten Orpon esityksestä.  

– Me emme nähneet tarvetta vaihdokselle. Hallituksen pöydässä on pelisäännöt, että esittelevän ministerin kannan mukaan mennään ja kunnioitettiin sitä, Orpo sanoo.

Keskustassa epäluottamusta Tiilikaiseen

Keskustan kansanedustajan Lasse Hautalan mukaan puolueen maatalouspolitiikan ryhmä kyseenalaistaa Tiilikaisen esittelemän nimityksen Metsähallituksen pääjohtajaksi. Ryhmässä on kymmenkunta jäsentä.  

– Sen porukan hyvin selkeä kanta on ollut Härmälän valinta. Härmälä on hoitanut kyseistä tehtävää moitteetta, Hautala sanoo.  

Hautalan mielestä on merkillinen tilanne jo Härmälän iän takia, että 61-vuotias Härmälä ei saanut jatkaa tehtävässä.  

Hän ei usko, että ryhmän tyytymättömyys johtaisi siihen, että ministeri menettäisi eduskuntaryhmän luottamuksen.  

– Asiasta keskustellaan kuitenkin vakavaan sävyyn.  

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) kritisoi myös Tiilikaisen ratkaisua, mutta ei vielä ennen ryhmän kokoontumista ollut päättänyt äänestyspäätöstään.  

– Haluan nähdä työvaliokunnan pohjaesityksen ja ministerin perustelut, Kärnä sanoo.  

– Ryhmässä on suurta tyytymättömyyttä ministerin toimenpiteitä kohtaan. Itse näen, että ilman seuraamuksia asiaa ei voi jättää, Kärnä jatkaa.  

Hänen mukaansa keskustan eduskuntaryhmässä ärsyttää Tiilikaisen toiminta, kun ryhmän mielipiteillä ei ole ollut vaikutusta valintaan.  

Härmälä olisi halunnut jatkaa tehtävässä. Metsähallituksen toimitusjohtajan tehtävänä on muun muassa johtaa liikelaitoksen toimintaa ja huolehtia sen hallinnosta.  

– Suomen mittapuulla Härmälä on varmaan paras asiantuntija, kenelläkään ei ole vastaavia meriittejä, Hoskonen perustelee.  

Hoskosen mukaan Tiilikaisen valinnan pohjalla on vanha tuttavuus Hyttisen kanssa. Hyttinen esimerkiksi ohjasi Tiilikaisen opinnäytetyötä, ja myöhemmin Tiilikainen oli projektitutkijana Hyttisen väitöskirjassa.  

Härmälä kuvasi eilen valintaprosessia erikoiseksi. Tiilikainen tyrmäsi eilen epäilyt kaverin suosimisesta valinnassa.  

– Tunnen Hyttisen ja tunnen laajan joukon metsäalan vaikuttajia. Metsäalalta on vaikea löytää toimijaa, jota en alalla toimineena tuntisi, Tiilikainen sanoi.

Keskustan eduskuntaryhmä on kokoontunut keskustelemaan asiasta.  

Lue myös:

    Uusimmat