Keskustan ehdotukselle Krista Kiurun syrjäyttämisestä jakautunut vastaanotto – Henriksson: "Tämä on asia, josta meidän pitää keskustella"

Keskustan Annika Saarikko ehdotti, että pääministeri Sanna Marin (sd.) tulisi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) tilalle koronaministeriryhmän johtoon. Mitä tuumivat hallituskumppanit?

Vihreiden sijaistava puheenjohtaja Iiris Suomela ei vaihtaisi Kiurua pois koronaministeriryhmän puheenjohtajan paikalta, kuten keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko ehdotti Uutissuomalaisen haastattelussa.

– Pääministeri lopulta johtaa koronatoimia ja katsoo, että yhteistyö sujuu eri ministeriöiden ja asiantuntijoiden välillä. Koronaministeriryhmän vetovastuu on kuitenkin hyvä olla vastuuministerillä, Suomela kertoo MTV Uutisille.

RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson puolestaan haluaa asiasta keskusteltavan.

– Tämä on asia, josta meidän pitää keskustella hallituksen viisikon kesken, Henriksson sanoo.

MTV Uutiset ei toistaiseksi tavoittanut vasemmistoliiton puheenjohtajaa, opetusministeri Li Anderssonia kommentoimaan asiaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru johtaa koronaministerityöryhmää, jossa Saarikko ja pääministeri Marin ovat rivijäseninä.

Ministeriryhmän on tarkoitus pitää koronapäätökset paremmin käsissään ja huolehtia siitä, että tieto kulkee eri ministeriöiden välillä. Koronaministeriryhmään kuuluu kymmenen ministeriä.

Viestintä ei mennyt putkeen

Saarikon mukaan koronatilanne on yhteiskunnan ongelmista isoin ja monimutkaisin. Siksi hänestä olisi suotavaa, että pääministeri johtaisi ryhmää.

Saarikon mukaan hallituksen ja viranomaisten viestintä ei ole mennyt putkeen viime viikkoina. Esimerkiksi viime viikon keskustelu siitä, onko joululoman jälkeen turvallista mennä kouluihin vai ei, oli Saarikon mielestä "yhteinen epäonnistuminen".

– Ihmiset eivät tarvitse nyt pelottelua. Poliitikkojen tehtävänä on toimia ja luoda toivoa, Saarikko sanoo Uutissuomalaiselle.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Katso myös:

2:19
Keskustassa uskoa hallituksessa pysymiseen riidoista huolimatta – näin puolueen piirihallitusten jäsenet vastasivat

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ehdotti lukukauden aloittamista etäkoululla ja perusteli asiaa muun muassa terveysturvallisuudella.

Muun muassa Saarikko ja opetusministeri Andersson ilmoittivat vastustavansa etäkouluun siirtymistä. Myöskään Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei kannattanut etäkouluun siirtymistä.

Kiuru on joka tapauksessa jäämässä pian pois politiikasta hetkeksi, koska hän on raskaana. Lapsen pitäisi syntyä maaliskuun lopulla.

Marin: Kalenterissa on monenlaisia asioita

Pääministeri Sanna Marin korosti tiistaina Ilta-Sanomien tentissä, ettei pääministerin aika aina riitä koronakokousten johtamiseen. Marin on koronaministeriryhmässä rivijäsenenä ja osallistui viime perjantain kokoukseen alusta loppuun.

Kyseessä oli koronaministeriryhmän ensimmäinen kokous.

Marin sanoo Kiurun johtavan ryhmää siksi, että pääministerillä on muita vastuita esimerkiksi Ukrainan tilanteen vuoksi.

– Pääministerin kalenterissa on monenlaisia asioita, Marin sanoi Ilta-Sanomien tentissä, kun kansalaiskysymyksessä tiedusteltiin Marinin perusteluja jättää ministeriryhmän puheenjohtajan paikka Kiurulle.

Marin sanoi myöntävänsä, että etäkouluun liittyvässä tiedottamisessa epäonnistuttiin. Marin myös totesi tentissä, että on selvää, että STM:n ja THL:n on keskusteltava ja löydettävä yhteisiä näkemyksiä. Hänen mukaansa on kuitenkin myös hyväksyttävä, että ministeriöiden ja viranomaisten näkemykset voivat erota toisistaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja