Keskusrikospoliisin rikoslaboratoriossa on tehty ympäristörikosten näytteistä vääriä johtopäätöksiä – tapauksia kymmeniä

Keskusrikospoliisin rikoslaboratoriossa on tehty virheitä kymmenissä ympäristörikosnäytteiden tutkinnassa. Näytteiden aineista on tehty vääriä johtopäätöksiä.

Asiasta kerrotaan illan Rikospaikka-ohjelmassa.

Laboratoriossa paljastui vuoden päivät sitten laadullinen häiriö, kertoo laboratorion johtaja Erkki Sippola. Lausunnoissa tiedot esimerkiksi maaperässä esiintyneistä vaarallisista aineista ovat olleet epätarkkoja.

Sippolan mukaan useat näytteet ovat ikään kuin ”koktaileja”, joissa on useita aineita sekaisin. Ongelmana on se, että näitä aineita on tunnistettu väärin esimerkiksi sukulaisaineeksi.

Toistaiseksi virheitä on esiintynyt viimeisen kolmen vuoden aikana annetuissa lausunnoissa, mutta laboratoriossa aiotaan selvittää ongelmia pidemmältäkin ajalta.

Sippolan mukaan tarkastuksissa on muutettu rikoslaboratorion lausuntojen johtopäätöksiä, mutta hänen mukaansa niillä ei ole ollut vaikutusta oikeudenkäynteihin. Tuomion purkuihin ei ole toistaiseksi esiintynyt tarvetta.

Ongelmia on ollut joissain kymmenissä näytteissä, jotka ovat liittyneen niin isoihin kuin pienempiinkin rikosjuttuihin. Talvivaara ei kuitenkaan lukeudu näihin.

Vanhojen näytteiden uudelleentutkinta on ruuhkauttanut uusien ympäristörikosten näytteiden tutkimisen.

Lue myös:

    Uusimmat