Mainos

Keskon ex-pääjohtajan Portugalin-muuton taustalla ero

Keskon entinen pääjohtaja Matti Halmesmäki haki avioeroa samoihin aikoihin, kun hän muutti osoitteensa Portugaliin.

Halmesmäki jätti avioerohakemuksen Helsingin käräjäoikeuteen toukokuussa yhdessä lääkärivaimonsa kanssa. Kuun alussa Halmesmäki vaihtoi osoitteensa Lissaboniin ja vaimo muutti neljä viikkoa myöhemmin uuteen osoitteeseen Helsingissä.

Helsingin Sanomat kertoi aiemmin tällä viikolla, että Halmesmäki ja kaksi muuta eläköitynyttä huippujohtajaa ovat vastikään muuttaneet Portugaliin. Maiden verosopimus mahdollistaa sen, että yksityiseltä sektorilta eläkettä saava suomalainen voi asua Portugalissa maksamatta eläkkeestään veroa lainkaan. Edun saaminen vaatii sen hakemista portugalilaisviranomaisilta.

MTV Uutiset on pyytänyt Halmesmäeltä kommenttia Portugali-järjestelyihin liittyen, mutta toistaiseksi häntä ei ole tavoitettu.

Lissabonin vuokra-asunnossa ei luksusta

Halmesmäki näyttäisi asuvan eläkepäivinään aiempaa vaatimattomammin. Hän vaihtoi osoitteensa Helsingin Eiran arvotalosta Lissabonin keskustan tuntumassa sijaitsevaan tavalliseen kerrostaloon.

Suomalainen verojuristi Alexander von Hellens avusti Halmesmäkeä järjestelyissä. Hän vuokrasi omistamansa 120 neliön ja neljän huoneen asunnon Halmesmäelle. 

– Hän etsi kotia ja tämä asunto oli ollut jonkin aikaa tyhjänä. Otin mieluusti siihen luotettavan, suomalaisen vuokralaisen.

Neljä huonetta käsittävä asunto ei ole pröystäilevä, vaikka se von Hellensin mukaan sijaitsee arvostetulla alueella. 

– Se on hyvin tavanomainen asunto, ei mitään luksusta, von Hellens kertoo.

Von Hellens ei halua tarkemmin kommentoida, onko hän järjestellyt myös muuttoon liittyviä veroasioita.

Matti Halmesmäki.

“Nollavero hyvä houkutin”

Von Hellens on kuitenkin auttanut suomalaisia jo useamman vuoden Portugalin-muuttoihin liittyvissä veroasioissa. Hän kertoo asuneensa maassa 20 vuotta ja tuntevansa verojärjestelmän hyvin. Nyt leimahtanut kohu ei tullut yllätyksenä.  

– Näistä asioista puhuttiin jo viime joulukuussa ja ajattelinkin, että keskustelu jatkuu. On  tietenkin erikoista, että jossain maassa on mahdollista elää nollaverolla. Onhan se hyvä houkutin, von Hellens pohtii.

Von Hellens ymmärtää keskustelun, mutta sanoo toivovansa suhteellisuudentajua.

– Kokonaisuuden kannalta näillä yksittäisten ihmisten järjestelyillä on hyvin vähän merkitystä.

Millä tavalla omaan liiketoimintaasi vaikuttaa, jos edullinen verokohtelu poistuu? 

– Tottakai se vaikuttaa aivan oleellisesti. Samanlainen verosopimus oli myös Marokon kanssa. Kun se poistui, suomalaisethan muuttivat sieltä pois.

Von Hellens ei halua ottaa kantaa verojärjestelyn moraaliseen puoleen.

– Pyrin vain auttamaan ihmisiä. Olen ylipäätään yrittänyt toimia matalalla profiililla, mutta kyllä nämä muuttoa harkitsevat ihmiset minut löytävät. Viidakkorumpu toimii.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.