Mainos

Kesko saa ostaa Siwat ja Valintatalot – ehtona 60 kaupan myynti

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) arvioi, että Suomen päivittäistavaramarkkinat keskittyvät, kun Suomen Lähikaupan Siwat ja Valintatalot siirtyvät Keskon omistukseen.

KKV antoi kuitenkin Keskolle ehdollisen luvan yrityskauppaan. KKV edellyttää, että Kesko myy 60 Suomen Lähikaupan omistamaa Siwaa ja Valintataloa kilpailijoille.

Suomen Lähikaupan taloudellinen tilanne on ollut pitkään erittäin vaikea. 

– Lähikaupan taloustilanteesta KKV:lle annettujen tietojen perusteella yhtiö olisi joka tapauksessa poistunut lähitulevaisuudessa markkinoilta. KKV:n selvityksissä myös havaittiin, ettei Suomen Lähikaupalle ollut Ruokakeskon ohella muita kotimaisia tai ulkomaisia ostajaehdokkaita. Päivittäistavaramarkkinat olisivat siten keskittyneet ilman yrityskauppaakin, virasto perustelee tiedotteessaan. 

Keskon varatoimitusjohtaja Jorma Rauhala kertoo, että yhtiö haluaa toteuttaa kaupan KKV:n asettamien ehtojen puitteissa. Seuraava vaihe on, että kaupan muut ehdot saadaan kuntoon.

Rauhala ei halua ennakoida, kenelle Siwoja ja Valintataloja tarjotaan. Muut merkittävät toimijat ovat S-ryhmä ja Lidl

– Kunhan saadaan ensiksi tämä kauppa kokonaisuudessaan päätökseen, niin sitten tehdään suunnitelma, miten niitä lähdetään tarjoamaan päivittäistavarakaupan toimijoille, Rauhala kertoi STT:lle. 

KKV myöntää, että joillekin myymälöille on vaikea löytää kiinnostuneita ostajia. Mikäli niiden myynti ei ole mahdollista, Keskolle asetettu velvoite raukeaa niiden osalta, ja myynti siirtyy kaupan osapuolista riippumattomalle uskotulle miehelle.

Ehtoja myös tukkukaupassa

K-kauppoja on Suomessa noin 900. Siwoja ja Valintataloja on yli 600. K-ryhmän markkinaosuus on 33 prosenttia ja Suomen Lähikaupan 6 prosenttia. 

KKV edellyttää myös, että Keskolle siirtyvän Suomen Lähikaupan myymälät jatkavat hankintoja määräajan verran tukkukauppa Tuko Logisticsilta. Ostot Tukolta supistuvat asteittain.  
Kesko kertoi Suomen Lähikaupan ostosta marraskuussa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.