Kesko on kriisikauden voittaja – Neste ja UPM saivat keväällä ikävän koronatartunnan

Kesko teki koronakeväänä ennätystuloksen,metsäyhtiö UPM:ssä iso pudotus 2:01
Kesko teki koronakeväänä ennätystuloksen – Metsäyhtiö UPM:ssä iso pudotus.

Koronakriisi on kohdellut varsin eri tavoin eri alojen yrityksiä.

Torstaina osavuosituloksensa julkaissut Kesko oli päivän tähti, kun toinen vuosineljännes oli pääjohtaja Mikko Helanderin mukaan yhtiölle ennätyksellinen.

Sen sijaan Neste ja UPM saivat ikävän koronatartunnan. Kummankin yhtiön liikevoitot ja -vaihdot putosivat reilusti. Valmet pysyi muuten lähes ennallaan, mutta uudet tilaukset kääntyivät jyrkkään laskuun.

Keskon vertailukelpoinen liikevoitto oli huhti-kesäkuussa 155,2 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna samaan aikaan oli 122,5 miljoonaa euroa. Liikevaihto oli 2 815 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna oli 2 781 miljoonaa euroa.

Ruoan vähittäismyynti kasvoi Keskossa huhti-kesäkuussa yli 12 prosenttia. Helanderin mukaan Keskon myynti oli vahvaa päivittäistavarakaupan lisäksi rakentamisen ja talotekniikan kaupassa. Autokaupassa tuli miinusta.

Kesko antoi jo aiemmin tässä kuussa positiivisen tulosvaroituksen, sillä kehitys on ollut koronaepidemian aikana ennakoitua vahvempaa.

Uusiutuvat polttoaineet Nesteen pelastus

Nesteellä oli hankalampi kevät. Liikevaihto putosi huhti-kesäkuussa noin 2,6 miljardiin euroon, kun se vuosi sitten oli noin 4,1 miljardia euroa. Liikevaihdon raju heittely raakaöljyn hinnan mukaan on tyypillistä öljy-yhtiöille.

Perinteisten öljytuotteiden vertailukelpoinen liiketulos painui 60 miljoonaa euroa tappiolle oltuaan vuosi sitten 83 miljoonaa euroa voitolla.

Nesteen pelastuksena olivat uusiutuvat polttoaineet, joiden vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 314 miljoonaan euroon. Koko yhtiön vertailukelpoinen liiketulos supistui 255 miljoonaan euroon 367 miljoonasta eurosta.

Toimitusjohtaja Peter Vanacker arvioi, että markkinaheilahtelut jatkuvat perinteisissä öljytuotteissa kolmannella vuosineljänneksellä. Uusiutuvien polttoaineiden tilanne on kuitenkin valoisampi.

– Odotamme, että uusiutuvien polttoaineiden kysyntä tulee olemaan vahvaa vuoden kolmannella neljänneksellä, Vanacker kertoi STT:lle.

Vanackerin mukaan Neste on laajentanut uusiutuvien polttoaineiden markkinoita maantieteellisesti. Aikaisemmin Neste on keskittynyt myymään uusiutuvaa dieseliä kotimarkkinoilla Pohjois-Euroopassa sekä Kaliforniassa Yhdysvalloissa.

Nyt uusiutuvaa dieseliä myydään useampaan Euroopan maahan, Kanadaan sekä moniin muihin Yhdysvaltain osavaltioihin kuin Kaliforniaan.

Paperit rokottivat pahasti UPM:ää

Paperit rokottivat pahasti metsäyhtiö UPM:n vertailukelpoista liikevoittoa, joka laski huhti–kesäkuussa 203 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 345 miljoonasta eurosta. Yhtiön liikevaihto putosi toisella neljänneksellä 20 prosenttia noin 2,1 miljardiin euroon.

Toimitusjohtaja Jussi Pesonen kertoo tiedotteessa, että graafisten paperien kysyntä laski Euroopassa toisella vuosineljänneksellä 32 prosenttia viime vuodesta.

– Säästimme merkittävästi kiinteissä kustannuksissa, mikä ei kuitenkaan riittänyt kumoamaan markkinoiden huonoa kehitystä. UPM Communication Papersin vuosineljännes oli tappiollinen ensimmäisen kerran viiteen vuoteen, Pesonen sanoo.

UPM odottaa, että tämän vuoden vertailukelpoinen liikevoitto jää selvästi viime vuoden liikevoittoa alhaisemmaksi.

Konepajayhtiö Valmetin liikevoitto nousi huhti-kesäkuussa 62 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 56 miljoonasta eurosta. Liikevaihto pysyi liki ennallaan, mutta saadut tilaukset supistuivat 24 prosentilla.

Lue myös:

    Uusimmat