Rosieta, 18, on haukuttu ja heitelty kivillä harrastuksensa vuoksi

Tältä keppihevosharrastus näyttää 1:35
Aktiivinen keppihevosharrastaja Rosie Mulari näyttää, mitä keppihevosharrastukseen voi sisältyä.

Rosie ja monet tuhannet muut suomalaiset harrastavat lajia, joka jostain syystä suututtaa ulkopuolisia. Ennakkoluulot ja väärät käsitykset saavat ihmiset suhtautumaan keppihevosharrastajiin käsittämättömällä tavalla.

Monen mielikuva keppihevosharrastuksesta on eteenpäin laukkaava 12-vuotias tyttö, joka mielikuvissaan ajattelee ratsastavansa oikealla hevosella.

Harrastajiin suhtaudutaan hieman naureskellen ja välillä jopa avoimen vihamielisesti.

Aktiivinen keppihevosharrastaja, 18-vuotias Rosie Mulari,uskoo, että ihmisten ennakkoluulot lajia kohtaan estävät heitä näkemästä sitä samalla tavalla kuin harrastajat näkevät.

– Kaikkien ei tarvitse tajuta, mutta kaikkien pitää ymmärtää se, että ketään ei saa kiusata sellaisesta asiasta, mitä he tykkäävät tehdä, Mulari toteaa.

Suomessa alkunsa saaneesta keppihevosharrastuksesta ollaan kiinnostuneita ulkomaita myöten, mutta monella suomalaisellakin on hyvin vääränlaisia käsityksiä keppareista ja keppihevostelijoista.

Katso yllä olevalta videolta, millaiselta keppihevosharrastus voi konkreettisesti näyttää.

Keppihevosharrastus ja oikeilla hevosilla ratsastaminen ovat täysin eri asioita

Mulari kertoo olleensa koko elämänsä tekemisissä myös oikeiden hevosten kanssa ja juuri ratsastusharrastuksensa kautta hän päätyi myös keppihevosten pariin 10-vuotiaana.

Oikeat hevoset eivät ole kuitenkaan kadonneet Mularin elämästä keppihevosharrastuksen myötä.

– Se on tosi yleinen väärinkäsitys, että keppihevoset olisivat jotenkin korvaajia oikeille hevosille. Noin 90 prosenttia meistä harrastajista ratsastaa myös hevosilla. Ne ovat kaksi aivan eri lajia, Mulari sanoo.

Mularin mukaan on todella yleistä, että keppihevosharrastus ja ratsastaminen sekoitetaan toisiinsa.

– Me keppihevostelijat emme kuvittele, että nämä harrastusvälineet olisivat aitoja. Se on vähän niin kuin jalkapallossa on jalkapallo. Se [keppihevonen] on urheiluväline.

Keppihevosharrastuksessa Mularia jaksaa yhä innostaa lajin monipuolisuus ja se, miten luovilla tavoilla sen parissa voi ilmaista itseään.

Esimerkiksi keppihevoskisojen kouluratsastuksen vapaaohjelmassa voi Mularin mukaan toteuttaa luovaa puoltaan hyvinkin vapaasti.

– Itse tykkään liittää kaikki esitykseni jotenkin taiteeseen ja tunteeseen. Jokainen ohjelma on minulle vähän kuin tarina, se on esiintymistä.

Käytännössä vapaaohjelman luomista ja esiintymistä voisi Mularin mukaan verrata esimerkiksi luovaan tanssiin.

Kansainvälistä kiinnostusta

Mulari on vielä lukiossa, mutta kertoo työllistäneensä itseään osa-aikaisesti jo viisi vuotta keppihevosiin liittyvän yrittäjyyden avulla.

– Pidän joka kesä keppihevosleirejä ja teen myös keppihevosia myyntiin.

Harrastuksensa ansiosta Mulari on päässyt myös matkustelemaan paljon, sillä kansainvälisetkin mediat ovat olleet kiinnostuneita keppihevosilmiöstä.

Mulari on tähän mennessä vieraillut brittiläisessä This Morning -aamushow'ssa, ja romanialainen tv-kanava teki hänestä hiljattain kokonaisen jakson.

Seuraavaksi Mulari matkustaa haastattelujen takia Espanjaan ja Yhdysvaltoihin.

Vaikka kansainvälinen huomio onkin ollut positiivista, keppihevosharrastajat joutuvat kohtaamaan myös hyvin negatiivista kommentointia.

Vihamielistä ja aggressiivista suhtautumista

Ihmisten suhtautuminen keppihevosharrastukseen voi vaihdella hyvinkin paljon.

– On paljon ihania, uteliaita ja mukavia ihmisiä, ketkä oikeasti haluavat oppia ja nähdä asioita positiivisen kautta. Mutta esimerkiksi minua on fyysisesti ja henkisesti pahoinpidelty koko tämän harrastuksen ajan, Mulari sanoo.

Mulari kertoo, että häntä on heitetty muun muassa kivillä, vesipulloilla ja kepeillä.

– Todella moni on vihamielinen, vaikka emme tee mitään väärin. Totta kai se kommentointi somessa ja muilla julkisilla paikoilla on aivan järkyttävää – jopa seksualisoivaa, mikä on todella ällöttävää, koska niin moni nuori harrastaa tätä.

Mulari uskoo, että monella on täysin väärä käsitys keppihevosharrastuksesta ja niin suppea näkökulma, etteivät he edes halua ymmärtää.

– Jokin oma paha olo projisoituu sitten heihin, jotka uskaltavat olla itsensä ja tehdä omaa juttuaan.

Hyväntahtoisesta naureskelusta Mulari ei niin välitä – jos hän pystyy harrastuksellaan tuomaan hymyn jonkun kasvoille, sehän on vain hyvä.

Katso myös: ”Suoraan sanottuna hyppäsin järveen ja toivoin parasta” – merenneitoilu yhdistää uinnin ja fantasiamaailman

”Suoraan sanottuna hyppäsin järveen ja toivoin parasta” – merenneitoilu yhdistää uinnin ja fantasiamaailman 2:01
Merenneitoja etsiäkseen on turha lähteä kotimaan vesiä kauemmas. Uimahalleista ja luonnonvesistä saattaa nimittäin bongata värikkäiden pyrstöjen kanssa polskivia uimareita – mistä ihmeestä on kysymys?

Lue myös:

    Uusimmat