Kesän PS-kohut puoluesihteerin puitavana: "Rasismi tuntuu olevan tulkintakysymys"

Perussuomalaiset ei ole uhri eikä syyllinen kansanedustaja Olli Immosen Facebook-kirjoittelusta nousseesta kohusta, puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo totesi MTV:n Huomenta Suomessa.

– Tilanne on nyt mennyt siihen, että jos kukaan meistä sanoo yhtään mitään, se on heti uhriutumista. Puolueen sisällä olemme nuotittaneet tämän selkeästi, miten tässä jatketaan. Tämä on loppuun kaluttu luu, puoluesihteeri jatkoi.

Perussuomalaiset on linjannut viimeisen kolmen viikon ajan, että Immosen monikulttuurisuutta vastaan hyökännyttä kirjoitusta selvitetään eduskuntaryhmässä. Tapaukseen liittyen puheenjohtaja Timo Soinilta on kaivattu suoraa kommenttia Immosen kirjoitukseen, sen vaikutuksiin sekä esimerkiksi Immosen ja Jyväskylässä rähinöineen Suomen Vastarintaliikkeen yhteyksiin. Slunga-Poutsalon mukaan on hassua, että Soinin pitäisi olla aina kommentoimassa kaikkea puolueeseen liittyvää.

– Aiemmin kritisoitiin, että puolue on vain Timo Soini, nyt ei kelpaa, kun muutkin kommentoivat. Timo Soini on tuominnut vahvasti rasismin ja vihapuheet, mielestäni se riittää. Me ollaan demokraattinen poliittinen puolue, en näe minkäänlaisia kytköksiä ääriliikkeisiin oikealle ja vasemmalle, Slunga-Poutsalo kuittaa.

"Hölmöjä sanavalintoja"

Puoluesihteeri kuitenkin myöntää, että Immosen kirjoitus sisälsi hölmöjä sanavalintoja, joista tulee helposti väärä mielikuva.

– Rikosilmoitus tehtiin ja siinä todettiin, ettei rikoksen mittakaava täyty, Slunga-Poutsalo muistuttaa.

Jo ennen Facebook-kirjoitteluaan Immonen kohautti, kun hän poseerasi FB-sivuilleen julkaistussa kuvassa Suomen Vastarintaliikkeen edustajien kanssa. Immosen mukaan hän ei tiennyt, kenen kanssa hän poseerasi Eugen Schaumanin haudalla otetussa kuvassa.

– Olli Immonen on hyvin isänmaallinen ihminen. Rajoitetaan kansanedustajien rohkeutta olla kuvissa äänestäjien kanssa, jos aina pitäisi tarkastaa jokaisen kuvassa olleen taustat.

Kuvan kommentointien perusteella Immonen oli kuitenkin hyvin perillä, millaisia taustoja hänen kanssaposeeraajillaan oli.

– Aikani ei riitä kaikkien kansanedustajien Facebook-seinien seuraamiseen, en ota siihen kantaa, Slunga-Poutsalo jatkaa.

"Roolinmuutos ei ole mennyt jakeluun kaikille"

Puoluesihteerin mukaan on ymmärrettävää, että viikonloppuna 20-vuotisjuhliaan viettäneellä puolueella on yhä kasvukipuja – etenkin hallituksessa toimimisen suhteen.

– Kun on ollut 20 vuotta oppositiossa ja 70 päivää hallituksessa, ei roolinmuutos ihan napsahtaen mene kaikille jakeluun.

Puolueen on tarkoitus viilata jäsenilleen sitä, miten tuoda asioita esiin – etenkin sosiaalisessa mediassa.

– Tämä ei tarkoita, että rajoittaisimme mielipiteitä, vaan että miten asiat tuodaan julki, ettei oltaisi koko ajan raamit kaulassa.

"Rasismi tuntuu olevan tulkintakysymys"

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan demarit on tekemässä aloitetta kaikkien puolueiden rasismien vastainen julistuksesta. Slunga-Poutsalo ei lupaa puolueensa lähtevän siihen mukaan varauksetta.

– Katsotaan, mikä sisältö on.

Keskustelu rasismin ympärillä on vellonut puoluesihteerin mukaan viime aikoina niin paljon, että koko termi pitäisi määritellä uudelleen. Onko rasismi tulkintakysymys?

– Tänä päivänä se tuntuu olevan. Sanalle rasismi ei löydy selitystä enää Wikipediasta. Pitää alkaa miettiä merkitykset uudelleen monikulttuurisuudelle ja muulle. Yhteinen keskustelu jää puuttumaan, kun ollaan niin eri linjoilla.

Puoluesihteeri ei pidä yksin Immosen keskustelua syynä siihen, että PS:n kannatus on kääntynyt laskuun.

– Mä tulkitsen niin, että Immosen tapauksen jälkeen kukaan ei ole uskaltanut sanoa olevansa perussuomalainen. Tällaista palautetta olen saanut äänestäjiltä.Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja