Kesän paras paikka rentoutumiseen! – Näin iloitset loikoilusta pidempään

Kesälomalainen kerää voimiaan riippumatossa retkottaen, sillä leijailun ja painottomuuden tunne rentouttaa.

Riippumatossa loikoillessaan voi lukaista kesän aikana opuksen jos toisenkin. Rusketusta himoitseva, mutta rantahiekkaa karttava saa paistetta kätevästi maan pinnan yläpuolella.

– Riippumatossa makoilussa on sellaista alkukantaista fiilistä. Pieni keinunta muistuttaa kehdon liikettä ja rentouttaa mukavasti, toteaa helsinkiläisen riippumattokauppa Nannen myymäläpäällikkö Antti Kartamaa.

Lämpimissä maissa riippumatto on yleinen sängyn korvike, sillä se on ilmavana viileämpi kuin paksu patja. Alun perin Etelä-Amerikasta muualle maailmaan levinneet riippumatot ovat löytäneet hyvin tiensä suomalaisten pihoille, terasseille ja parvekkeille.

Metrimitta käteen

Riippumattoja löytyy moneen makuun aina solmuilla punotuista meksikolaistyyppisistä venyvistä malleista napakoihin puuvillakankaisiin vaihtoehtoihin. Riippumaton saa joko päätypuilla tai ilman. Pussimainen riippumatto tukee paremmin torkkujan selkää, mutta auringonpalvoja valitsee päätypuisen, säteiltä suojaamattoman maton.

Riippumaton hankkimista tuumivan kannattaa Kartamaan mukaan miettiä ensiksi paikkaa, johon sen tahtoo kiinnittää.

– Ripustusvälin mitan tulisi olla selvillä. Kannattaisi miettiä ripustaako maton puiden väliin vai kiinnittääkö sen esimerkiksi koukuilla johonkin tukevaan rakenteeseen. Siirrettävä riippumattoteline on myös helppo vaihtoehto. Malli ja väri päätetään sitten vasta pituuden jälkeen.

Solmi tai koukuta

Maton kiinnityksessä ei tarvitse osata sudenpentujen sataa solmua. Perinteisillä merimies- ja paalusolmuilla leposijansa saa pysymään tukevasti paikoillaan. Maton köyttämiseen ei välttämättä edes tarvita kovin kummoisia solmuja, sillä ripustussetit sisältävät helppokäyttöisiä koukkuja ja klipsikiinnittimiä. Uusien kiinnityssysteemien avulla matto on yleensä helppo nostaa nopeasti suojaan sateelta tai liialta paahteelta.

– Mattoa ei kannata jättää sään armoille ja päästää homehtumaan. Se tulisi kerätä pois sateesta tai auringosta, jos tietää ettei pariin päivään ole aikaa loikoiluun. Kastuneen maton pitää antaa kuivua kunnolla ennen kuin sitä käyttää, Kartamaa vinkkaa.

Puuvillaisia mattoja suositellaan pestäviksi käsin. Laadukkaat materiaalit kestävät kuitenkin myös pyykkikoneen hienopesuohjelman 30 asteessa. Riippumaton elinkaari on keskimäärin 5–15 vuotta. Hyvällä hoidolla matto voi kuitenkin kestää kauemminkin. Esimerkiksi Kartamaan kesämökillä keinutellaan vielä täysin kunnossa olevalla 25-vuotiaalla matolla.

Mattojen painorajoituksia arastelevalle Kartamaalla on lohduttavia uutisia. Kestävimmät matot kantavat jopa 200 kiloa.

– Mattojen painorajoitukset ovat luotettavia. Ne testataan jopa viisinkertaisilla painoilla, jotta painorajaan saadaan lisää pelivaraa.

Lue myös

MTV3/Tanja Korpela

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja