Hyppää pääsisältöön
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista

Kesän ehdoton terveysherkku – näkyykö jo sinun pihallasi?

Raparperi ei sovi kaikille oksaalihapon takia.
Raparperi ei sovi kaikille oksaalihapon takia.Shutterstock
Julkaistu 09.05.2014 10:08(Päivitetty 09.05.2014 13:15)

Maistuva raparperi pilkistää jo monien pihalla.

Raparperi on yksi kevään ensimmäisistä herkuista, joita avomaalta pääsee itse nostelemaan. Tämä kirpakka kaveri pitää nimittäin pintansa toukokuusta eteenpäin monta kuukautta. Helppohoitoista raparperia ei kuitenkaan suositella kaikille.

Lue 6 raparperiin liittyvää mielenkiintoista faktaa.

Raparperista pitkäkestoinen ystävä

Raparperi nousee maasta yleensä jo toukokuussa ja sen seurasta saa nauttia koko kesän.

Kaliumin lähde

Raparperi on hyvä kaliumin, C-vitamiinin ja kalsiumin lähde. On kuitenkin hyvä tietää, että sen sisältämä oksaalihappo myös sitoo kalsiumia. Raparperin kera kannattaakin nauttia maitotuotteita.

Ei sovi kaikille

Raparperin sisältämä oksaalihappo voi pahentaa kihtipotilaan tai niveltulehdusta potevan vaivoja. Oksaalihapon takia raparperia ei myöskään sovellu imeväisikäisten ruokavalioon.

Myrkyllistä

Raparperin lehtiä ei voi syödä, koska ne ovat myrkyllisiä. Lehtiä voi käyttää koristeena, mutta se ei saa olla kosketuksessa muihin ruoka-aineisiin.

Käytettiin lääkekasvina

Raparperia käytettiin Kiinassa aikoinaan lääkekasvina 5 000 vuotta sitten. Raparperia on myös muutoin pidetty lääketieteellisenä yrttinä, mutta nykyään pääasiassa nautinnollisina jälkiruokina.

Säilytys

Raparperinvarret tulee säilyttää +2–+5 asteessa. Raparperien ei kannata antaa kasvaa liian isoiksi, sillä niiden varret maistuvat nopeasti puisevalta. Raparperista voi myös valmistaa kätevästi erilaisia säilykkeitä.

Lue myös:

Strömsö-kokki Paul Svenssonin herkulliset brunssireseptit

8 arkista ruokaa, jotka voivat olla myrkyllisiä

Lähteet: Kasvikset, Martat

(MTV LIFESTYLE)

Lifestyle

Lisää aiheesta:

Tiesithän? Raparperissa piilee riski: "Ei saa laittaa ruokaan"Nyt on villiä! Saat ruokaa puoli-ilmaiseksi, jos teet näinTiesitkö tätä sipulista? Oikea säilytyspaikka ja faktat superkasviksesta"Sitä soisi käytettävän paljon nykyistä enemmän" – Kuluttaja listasi lähimetsien aliarvostetut herkut: Poimi ravintopommit talteenVillivihanneksia ja yrttejä voi jo kerätä ruokapöytään Etelä-Suomessa – syötäviä kasveja on yli 200!7 hyödyllistä faktaa tomaatista – tiesitkö näitä?

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 17:33
    Jouluruoka

    Kuinka monta piparia on turvallista syödä? Yhdessä mausteessa piilee vaara

  • 14:45
    Hylkeet

    Munkkihylkeen viimeinen toivo? Kreikka perustaa suojelualueita turistien hätyyttämille eläimille

  • 12:33
    Joulu

    Nämä ovat joulun vaaranpaikat lemmikille – "Hyvin myrkyllisiä"

  • 09:22
    Puuro

    Yksi ainesosa saa riisipuuron maistumaan taivaalliselta!

  • 08:29
    Ruokakauppa

    Saako joulustressi sykkeen koholle? Toimi ruokaostoksilla kuten Pyry-Jukka