Kesäloma ohi? Näin selviät ensimmäisistä työpäivistä

Loman jälkeinen paluu arkeen saattaa masentaa ja ahdistaa, vaikka viihtyisitkin työpaikassasi.

Jos loman loppu häämöttää edessä, saattaa ahdistus iskeä. Älä kuitenkaan anna alakulolla valtaa, vaan keskity positiivisiin ajatuksiin.

Ota ensimmäiset päivät töissä rauhallisesti, ja suhtaudu töihin oikealla asenteella, jolloin selviät paluusta arkeen ilman suurempaa stressiä.

Ole itsellesi armollinen. Muista myös nauttia viimeisistä vapaistasi.

Käytä viimeinen lomapäivä rauhoittumiseen

Ei enää margaritoja, ei juhlia, eikä välttämättä edes puheluita. Käytä viimeinen lomapäiväsi toipumiseen. Rentoudu, ja nauti hiljaisesta yksinolosta. Mene aikaisin sänkyyn, ja nuku hyvät yöunet ennen työpäivää.

Jos sinulla on menoa lomasi lopussa, etkä voi viettää viimeistä päivää rauhoittuen, yritä ainakin päästä kotiin illalla aikaisin, jotta voit hetken aikaa valmistautua henkisesti tulevaan työpäivään. 

Piristä mieltäsi ja kehoasi

Jos olet ollut lomalla ihanilla kesäfestareilla, miksi et verestäisi muistojasi ja piristäisi oloasi kuuntelemalla festareilla kuulemaasi musiikkia niin kotona kuin myös töissäsi, jos työsi vain sen sallivat?

Vielä parempi vaihtoehto on harrastaa liikuntaa tämän musiikin tahdissa. Liikunta ja muistoja tuova musiikki tuottavat mielihyvää ja adrenaliinia, ja auttavat kehoasikin palautumaan hauskasta, muttei välttämättä kovin terveellisestä loma-ajasta.

Tee suunnitelma ja pidä siitä kiinni

Kaikkiin sataan uuteen sähköpostiviestiin ei tarvitse vastata ensimmäisenä lomapäivänä. Priorisoi viestit lähettäjän ja aiheen mukaan, äläkä anna niiden määrän masentaa sinua.

Jaa viestit niihin, joihin täytyisi välittömästi vastata, ja niihin, jotka voivat odottaa. Vastaa jälkimmäisiin viesteihin lyhyellä sähköpostilla, jossa kerrot, että palaat lähipäivinä asiaan.

Jos sinulla on jäänyt projekti kesken lomalle lähtiessäsi, tee tämä ensin loppuun. Siirry vasta sitten uusiin aiheisiin. Delegoi tehtäviä, jos vain pystyt. Käytä erilaisia ajanhallintatyökaluja, ja tee tehtävälistoja tehtävien tärkeys huomioiden, jotta selviät ensimmäisestä työviikosta helpommin.

Seuraavanakin päivänä ehtii

Et pysty tekemään kaikkia rästihommia päivän, tai edes viikon aikana. Määritä itsellesi sellainen työtahti, jolla et rasita itseäsi liiaksi.

Älä pelkää osoittaa töissäsi, että tarvitset enemmän aikaa, jotta saat toteutettua tehtävät asianmukaisesti. Jos tehtävä on pakko saada lähiaikoina valmiiksi, saatat joutua jäämään ylitöihin. Tässä vaiheessa kiität itseäsi, jos olet viettänyt loman lopun rauhallisesti leväten ja palautuen.

Delegoi

Jos vain mitenkään mahdollista, kevennä taakkaasi töissä delegoimalla tehtäviä. Näin pystyt keskittyä olennaisimpiin tehtäviin.

Jos et kykene siirtämään tehtäviä töissä, yritä tehdä se edes kotona. Stressisi vähenee kun saavut töiden jälkeen siistiin kotiin, jossa kotityöt eivät odota tekijäänsä. Harkitse siivoojan apua, jos sinulla ei ole kotona perheenjäseniä auttamassa.

Ole rehellinen itsellesi

Jos töihin paluu ahdistaa sinua todella paljon, ja stressaat arjesta jo kauan ennen loman loppua, kannattaa miettiä syvällisemmin omaa elämäänsä. Kuinka tyytyväinen olet elämääsi ja töihisi? Jos olet ollut jo pitkään tyytymätön töihisi, mieti millaisia töitä todella haluaisit tehdä.

Mieti nykyisen työsi hyviä puolia – esimerkiksi hyvää palkkaa, vakaata asemaa, ja vastuuta, jota sinulle annetaan. Jos et keksi helposti myönteisiä puolia, saattaa olla aika etsiä muita hommia.

Työtyytyväisyyteen vaikuttaa merkittävästi työilmapiiri ja se, miten tulet toimeen työkavereidesi kanssa. Älä anna ihmisten kävellä ylitsesi töissä. Mieti tarkkaan, miten haluat töissä tulla kohdelluksi, äläkä jousta tässä asiassa.

Uusinta heinäkuulta 2014.

Lue myös:

    Uusimmat