Kesäloma voi olla vaaran paikka firmoissa – poliisi varoittaa jopa satoja tuhansia huijaavista "toimitusjohtajista"

Helsingin poliisi tutkii yli kymmenen miljoonan euron huijausta 2:49
Helsingin poliisi tutkii yli kymmenen miljoonan euron huijausta

Niin sanotut toimitusjohtajahuijaukset ovat nousseet kuluvana vuonna esille. Pelkästään Länsi-Uudenmaan poliisilaitos on tutkinut tänä vuonna jo 15 petosta.

Huijauksissa toimitusjohtajiksi tekeytyneet henkilöt lähettävät sähköpostia ”alaisilleen”, usein yhtiön maksuliikenteestä vastaaville työntekijöille. Viesteissä työntekijää kehotetaan hyväksymään lasku tai tekemään tilisiirto firman nimissä.

Huijatut rahat on usein johdettu ulkomaisille tileille. Summat ovat olleet jopa satojatuhansia euroja.

– Tuoreessa tapauksessa huijari lähetti organisaation työntekijälle sähköpostitse kehotuksen maksaa kaksi laskua. Niiden yhteissumma nousi noin 90 000 euroon, ja tutkinnassa selvisi, että rahat päätyivät brittiläiselle tilille, kertoo rikosylikomisario Kari Siivo kertoo poliisin tiedotteessa.

Siivon mukaan huijarit esiintyvät usein vakuuttavasti, ja sähköpostien muotoilut saadaan näyttämään aidoilta. Laskun lähettäjän alkuperä kannattaa aina tarkistaa.

Loma-aika lisää riskiä

Poliisi muistuttaa, että kesäloma-aikaan monilla firmoilla on sijaisia hyväksymässä yhtiön laskuja. Siivo sanookin tapausten lisääntyneen kesän alettua.

– Organisaation laskutuskäytännöt on tärkeää pitää aina mielessä, ja tarvittaessa esimieheltä tai työkaverilta voi varmistaa, että laskun lähettäjä on oikealla asialla, Siivo kehottaa.

Jos vastaan tulee huijausyritys tai huijaus on jo onnistunut, tulee tapahtuneesta tehdä poliisille rikosilmoitus. Alkuperäiset viestit tulee säilyttää sellaisenaan ja odottaa poliisin ohjeita rikosilmoituksen tekemisen jälkeen.

Maksun tapahduttua tulee heti ottaa yhteyttä omaan pankkiin, jotta maksuja esimerkiksi ulkomaille voitaisiin vielä pysäyttää ja rahoja saada takaisin, poliisi ohjeistaa.

Lue myös:

    Uusimmat