Kesäloma tekee rattijuopon? Tilastoissa näkyy surullinen piikki, jolle on vaikea löytää selitystä: "Ei ehkä ajatella seuraamuksia niin tarkasti"

Mitä Suomi juo kesällä? 8:11
Video: Mitä Suomi juo kesällä?

Rattijuopumukset ovat yleisesti laskussa Suomessa, mutta kesän piikki tilastoissa on huomatta. Valitettavaan tilastoon ei löydy yksiselitteistä tulkintaa. Yksi selitys kuitenkin on, että lomalaiset unohtavat, ettei alkoholi kuulu liikenteeseen.

Kesän rattijuopumuspiikki on nähtävissä koko Suomessa. Poliisihallituksen poliisitarkastajan Heikki Ihalaisen mukaan rattijuopumusten määrä kasvaa kesällä selvästi. Luonnollisesti tämä lisää myös onnettomuuksia.

Rattijuopumuksista aiheutuneet kuolemat ajoittuvat yleisimmin kesäviikonlopuille.

– Tyypillisin rattijuoppo-onnettomuus on nuori ihminen kesäaikaviikonloppuna, Ihalainen summaa.

Alkoholi tulee esiin monissa onnettomuuksissa

Kesän rattijuopumustapaukset tapahtuvat yleensä taajama-alueilla ja varsinkin niin sanotuilla kesämökki-paikkakunnilla ja niille johtavilla teillä.

Kesän lämpö ja loma saavat monet unohtamaan työt ja velvollisuudet, ja näin myös alkoholin kulutus lisääntyy. Alkoholia tulee nautittua useampana iltana putkeen. Valitettavasti se saa usein myös järjen jäämään lomalle.

– Varsinkin kun on pitkä loma takana, niin ei ehkä ajatella seuraamuksia niin tarkasti. Lomalla totutaan käyttämään alkoholia eri tavalla, nautitaan vaikkapa punaviiniä tai olutta ja sitten lähdetään ajamaan.

Ihalaisen mukaan rattijuopumukset koskettavat kaikkia ikäryhmiä ja alkoholi tulee esille valitettavan monissa onnettomuuksissa. Liian lujaa ajavat nuoret näkyvät silti onnettomuuksissa useasti.

Huumeiden käyttö nousussa

Alkoholin vaikutus saattaa myös unohtua, kun sitä nautitaan useampana iltana peräkkäin. Edellisillan alkoholi vaikuttaa usein myös pitkälle seuraavaan päivään.

– Vanha pohja jää sinne ja veressä voi olla aamulla suuriakin alkoholilukemia. Sitä ei tulla välttämättä ajatelleeksi, vaikka sen pitäisi olla ihan selvää.

Alkoholin lisäksi myös muut päihdyttävät aineet näkyvät selvästi rattijuopumustilastoissa. Ihalaisen mukaan keskimäärin yli 40 prosenttia rattijuopoista on huumeiden vaikutuksen alaisena.

– Alkoholi on tullut alaspäin ja huumeet ylöspäin, mutta kokonaismäärä on pysynyt samana.

 Yleisesti ottaen rattijuopumukset ovat vähentyneet. Kymmenen vuotta sitten kuolemaan johtaneita onnettomuuksia oli noin sata vuodessa. Viime vuonna niitä oli noin 30.

– Jos kesän vaikutukset saataisiin pois, meidän onnettomuudet olisivat ihan eri luokkaa. Se on tämä ilmiö, kun ihmiset jäävät vapaalle, tapaavat kavereitaan ja kun on kesän lämpöä niin ei ymmärretä kaikkea niin selväpäisesti.

Viime kesän helle vaikutti positiivisesti

Kesän tilastoja on mahdoton ennustaa, koska hyvät ilmatkaan eivät välttämättä vaikuta lopputulokseen.

Voisi kuvitella, että viime kesän helle olisi aiheuttanut paljon rattijuopumusonnettomuuksia, mutta Ihalaisen mukaan viime kesä oli hyvinkin positiivinen.

– Oliko sitten jo niin paljon lämpöä, että ihmiset eivät lähteneet liikkuman ajoneuvoilla?

Päihtyneenä ajamisesta vakavimmat seuraamukset ovat ihmisvahingot.

Poliisi haluaa silti muistuttaa, että vahingoista voi seurata myös vakavia rahallisia seuraamuksia. Vahinkotapauksissa vakuutus ei korvaa mitään, jos kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta.

Poliisin viesti ihmisille on selkeä.

– Alkoholi ja liikenne eivät sovi yhteen. Pitäkää hauskaa, mutta älkää lähtekö alkoholin vaikutuksen alaisena rattiin.

Lue myös:

    Uusimmat