Kesäaika sekoittaa unirytmit ensi viikolla

Moni nukkuu ensi viikolla huonosti. Kesäaikaan siirtyminen sotkee varsinkin iltavirkkujen vuorokausirytmiä, selviää Kansanterveyslaitoksen (KTL) tuoreesta tutkimuksesta.

Vuorokausirytmin häiriintyminen heikentää unen laatua ja aiheuttaa stressiä. Ne laskevat työtehoa ja saattavat altistaa onnettomuuksille ja tapaturmille. Lisäksi ne voivat KTL:n mukaan laukaista mielenterveyshäiriöitä.

Tutkimuksessa seurattiin terveiden henkilöiden vuorokausirytmiä viikko ennen kesäaikaan siirtymistä ja viikko sen jälkeen. Vuorokausirytmistä tuli epävakaampi ja unesta kevyttä ja katkonaista. Huonolaatuinen uni alentaa mielialaa ja motivaatiota sekä lisää väsymyksen tunnetta. Iltavirkuilla uni häiriintyi enemmän kuin aamuvirkuilla.

Vuorokausirytmiä säätelevä sisäinen kello menee sekaisin, koska illalla on tunnin kauemmin valoisaa. Uuteen rytmiin sopeutuminen vie jonkin aikaa.

KTL:n mukaan kesäaikaan siirtymisellä saattaa olla laajoja ja kauaskantoisia kansanterveydellisiä vaikutuksia, mutta sen vaikutuksista tiedetään vasta vähän. Kesäaika on käytössä useimmissa maissa, joten ilmiö koskettaa satoja miljoonia ihmisiä.

Viisareita siirretään tunti eteenpäin ensi yönä kello kolme. Normaaliaikaan palataan sunnuntaina 26. lokakuuta.

Suomessa on noudatettu kesä- ja normaaliaikaa vuodesta 1981 lähtien.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat