Kerttu Niskasta sapetti – Jari Isometsältä viileä kuittaus suomalaisvirheestä

Kerttu Niskasen toisenlainen suksivalinta 15 kilometrin perinteisen yhteislähtökisassa lauantaina ei olisi vaikuttanut merkittävästi varsinkaan suomalaisen asemiin Tour de Skin kokonaiskisassa, MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä linjaa. 

Lauantain kisaan kokonais-Tourin kakkospaikalta startanneelta Niskaselta odotettiin väkevää iskua perinteisen hiihtotavan matkalla, mutta ladulle ripotellut räntäsade tasoitti pelikenttää. 

Tämä näkyi myös lopputuloksissa. Kymmenenneksi yltänyt Niskanen jäi ruotsalaisvoittaja Linn Svahnista vain 8,4 sekuntia. Samalla hän putosi kokonaiskisassa neljänneksi, mutta erot kärkimenijä Jessie Digginsin takana ovat pienet ennen päätösetappia (kokonaistilanne jutun alla). 

Asiantuntija Jari Isometsä teki mielenkiintoisia huomioita räntäsateen vaikutuksesta. 

– Vaikka hiihdettiin vain 2,5 kilometrin latua, keula joutui vähän auraamaan ja laskut kasasivat joukkoa. Sen näki aikaisessa vaiheessa kisaa, ettei eroja pääse syntymään, Isometsä toteaa. 

Isometsän mukaan Niskasella "ei ollut sellaista iskua kuin Davosissa", jossa hän otti voiton sankassa lumisateessa

Maalissa Niskanen harmitteli, että hänen valitsemansa pitopohjasukset olivat luiston puolesta virhe. Kaikki hänen edelleen tulleet valitsivat liisterisukset.

Isometsä huomautti, että Davosin lumisateessa suksien välillä nähtiin isoja eroja, mutta vähätteli valinnan merkitystä lauantain kisassa. Oliko pitopohjasuksi virhe?

– No joo, mutta olisiko Niskasen sijoitus muuttunut miksikään (liisterisuksella)? Ei hän olisi missään nimessä päässyt irti millään suksella tuossa kelissä ja porukassa. Samassa lössissä hän olisi tullut maaliin, mahdollisesti muutaman sijan paremmalla paikalla. 

– Ehkä hän olisi ollut aktiivisempi kisan aikana, ja olisi nyt väsyneempi, Isometsä naurahtaa.

Tour de Ski huipentuu sunnuntaina 10 kilometrin vapaan yhteislähtöön, jonka lopuksi kivutaan Alpe Cermisin hirmunousun päälle. Miesten 15 kilometrin perinteisen yhteislähtökisa starttaa tänään kello 16.25. 

Naisten Tour de Skin kokonaistilanne, 6/7 etappia:

SijaNimiMaaAika/ero
1.Jessie DigginsUSA3.34.14
2.Jonna SundlingSWE+0.43
3.Frida KarlssonSWE+0.44
4.Kerttu NiskanenFIN+0.49
5.Linn SvahnSWE+0.58
6.Heidi WengNOR+1.03
7.Victoria CarlGER+1.36
8.Krista PärmäkoskiFIN+1.55
9. Rosie BrennanUSA+2.09
10.Teresa StadloberAUT+2.13

Muut suomalaiset: 21. Anne Kyllönen, 29. Vilma Ryytty.

Lue myös:

    Uusimmat