Juhannusjuhlijoiden kertakäyttögrillistä uhkaava tilanne Suomenlinnassa – "Jos olisimme olleet paikalla yhtään myöhemmin, koko roskis olisi ollut ilmiliekeissä"

0:27
Katso videolta Mika Nymanin kuvasarja roskispalon tapahtumista.

Savuava roskis havaittiin Kustaanmiekassa, joka on Suomenlinnan eteläisin saari ja yksi alueen parhaista retkikohteista. Juhannus on houkutellut paljon ihmisiä viettämään aikaa Suomenlinnan alueella.

Lähellä tapahtumapaikkaa asuva Mika Nyman sattui perheineen paikalle pelastamaan vaaratilanteen. Mies oli huomannut savuavan roskiksen, jonka kannen alta paljastui liekeissä olevat roskat.

– Jos olisimme olleet paikalla yhtään myöhemmin, koko roskis olisi ollut ilmiliekeissä. Jos roskis olisi leiskahtanut kunnolla tuleen, niin ympäristö rakennuksineen olisi ollut vaarassa. Kova tuuli olisi voinut levittää palon laajallekin alueelle, Nyman kommentoi.

"Täytimme ämpäreitä vedellä"

Yhdessä kertakäyttögrillissä oli hehkuvia hiiliä ja toisessa vielä liekit. Roskiksesta löytyi yhteensä kuusi kertakäyttögrilliä.

Nymanin poika kaatoi roskiksen ja he alkoivat sammuttaa sen sisältöä yhdessä.

– Meillä on kasteluletku talon seinässä ja täytimme ämpäreitä vedellä. Nopeajalkaisempi poikani haki vettä useamman kierroksen, Nyman kuvailee sammutusoperaatiota.

"Ihmiset eivät välitä kiellosta"

Nyman kertoo soittaneensa Suomenlinnassa päivystävälle kesävalvojalle tapahtuman jälkeen. Palo oli kunnolla sammutettu, eikä palokuntaa tarvinnut hälyttää paikalle.

Nymanin mukaan kesävalvoja on joutunut käskyttämään grillaajia, sillä kertakäyttögrillit ovat kiellettyjä tällä hetkellä paitsi metsäpalovaroituksen takia että muutenkin aina Suomenlinnassa.

– Luulen, että ihmiset tietävät kiellosta, sillä siitä mainitaan Suomenlinnan lautalla ja ympäristössä. He eivät vain välitä, sillä grillejä löytyy aina maisemista, Nyman toteaa.

Muutoin juhannus sujunut hyvin

– Tämä on ihana paikka viettää juhannusta. Toivotamme kaikki tervetulleiksi Suomenlinnaan, mutta jättäkää kertakäyttögrillit tuomatta. Täällä on riittävästi viihtymiskeinoja ilman kertakäyttögrillejäkin, Nyman muistuttaa. 

– Ihmiset muutoin käyttäytyvät huomaavaisesti, eikä häiriöitä ole ollut. Roskatkin löytävät useimmiten tiensä roskiksiin. Meillä on siis myönteinen suhtautuminen matkailijoihin ja vierailijoihin, Nyman lisää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja