Kenraali Krimin väitetystä ohjuslastiräjähdyksestä: "Häpeällistä Putinille"

Ukrainan puolustusministeriön mukaan Venäjä kuljetti Kalibr-risteilyohjuksia junalla, kun ne tuhoutuivat räjähdyksessä. Ukraina ei ole ottanut vastuuta räjähdyksestä.

Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja Anton Gerashchenko on julkaissut Twitterissä videon väitetystä räjähdyksestä.

Juttu jatkuu tviitin jälkeen.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Venäläisviranomaiset ovat kertoneet, että kaupunkiin tehtiin lennokki-isku. Venäjän nimittämä Krimin kuvernööri Sergei Aksenov sanoi Guardianin mukaan, että Dzhankoin lähellä ammuttiin ilmatorjunta-aseilla. Venäjän mukaan iskussa kuoli yksi henkilö.

Myös kauppa, talo, koulu ja ruokakauppa syttyivät tuleen, minkä lisäksi kaupungin sähköverkko kärsi vahinkoa, Venäjä väittää. Aksenov ei maininnut risteilyohjuksien tuhoutumista.

"Heikentää taistelumoraalia ja -kykyä"

Räjähdystä arvioidessaan Australian armeijan kenraalimajuri evp. Mick Ryan vaikuttaa olettavan, että se johtui Ukrainan iskusta.

– Vaikka ylivoimainen osa huomiosta on tällä hetkellä keskittynyt Bahmutin taisteluun, jatkaa Ukraina sen "syvää taistelua" Venäjän operatiivisia ja strategisia kohteita vastaan, Ryan kirjoittaa.

– Tämä on tärkeää, koska se pakottaa venäläiset miettimään joukkojensa asemointia ja puolustuslinjoja Krimin niemimaalla ja kauempanakin.

Ukrainan iskut Krimin niemimaalle tulevat lisääntymään, jos Ukraina onnistuu valtaamaan takaisin maaperää Venäjän miehittämästä Etelä-Ukrainasta.

– Tälläiset iskut eivät ole hopealuoti, joilla sota voitetaan. Mutta ne heikentävät Venäjän taistelumoraalia ja -kykyä.

"Häpeällistä Putinille"

Krimille suunnatuilla iskuilla on myös poliittinen tarkoitus, Ryan katsoo. Ryanin mukaan hyökkäykset Krimille pitävät niin sanotun Krimin kysymyksen elossa.

Ukrainan tähän mennessä näyttävin isku Krimille tapahtui lokakuussa, jolloin Kertshinsillalla räjähti.

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

Venäjä on miehittänyt Krimiä vuodesta 2014 lähtien. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on todennut, että Ukrainan tavoite on ottaa takaisin kaikki Venäjän Ukrainalta valtaamat alueet, mukaan lukien Krimin niemimaa.

Jos risteilyohjuslastin räjähdyksessä on kyse on Ukrainan iskusta, on sen ajoitus mielenkiintoinen. Kiinan presidentti Xi Jinping vierailee parhaillaan Venäjällä ja tapaa luonnollisesti myös presidentti Vladimir Putinin. Venäjän toivonee saavansa Kiinalta sota-apua.

– (Isku) voi vahvistaa Putinin ehdotusta saada Kiinalta apua. Mutta todennäköisesti se aiheuttaa Putinille häpeää hänen "ystävänsä" edessä.

Juttua korjattu 21.3.2023 kello 9.18: Jutussa luki aiemmin, että Venäjä on miehittänyt Krimiä vuodesta 2008 lähtien. Venäjä on miehittänyt Krimiä vuodesta 2014.

Lue myös:

    Uusimmat