Kreml vahvistaa: Xi ja Putin keskustelevat Kiinan rauhansuunnitelmasta Ukrainaan

Kiinan presidentti Xille mahtipontinen vastaanotto Moskovassa 1:03
Video: Näin mahtipontisen vastaanoton presidentti Xi sai Moskovassa

Kiinan presidentti Xi Jinping ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelevat Moskovassa tavatessaan Kiinan rauhansuunnitelmasta Ukrainan sodan päättämisestä, vahvisti Kremlin edustaja maanantaina.

–  Tavalla tai toisella Kiinan Ukrainaa varten laatiman suunnitelman kysymyksiä tullaan käsittelemään neuvotteluissa. Presidentti Putin tulee antamaan kattavan selvityksen Venäjän kannoista, vakuutti Kremlin edustaja Dmitri Peskov toimittajille.

Peskov syytti myös jälleen Yhdysvaltoja Ukrainan sodan kiihdyttämisestä.

–  Yhdysvallat pitää kiinni kannastaan, jonka tavoitteena on kiihdyttää konfliktia, luoda esteitä taistelujen intensiteetin alentamiselle ja jatkaa aseiden toimittamista Ukrainaan, Peskov luetteli.

Ukraina puolestaan muistutti, että suunnitelman toteuttaminen edellyttää Venäjän joukkojen vetämistä Ukrainasta.

–  Kiinan "rauhansuunnitelman" menestyksekäs toteuttaminen: ensimmäinen ja tärkein kohta on Venäjän miehitysjoukkojen antautuminen tai vetäytyminen Ukrainan alueelta kansainvälisen oikeuden ja YK:n päätöslauselman mukaisesti, kirjoitti Ukrainan kansallisen puolustusneuvoston sihteeri Oleksi Danilov Twitterissä.

Venäjän-matkansa jälkeen Xin on uskottu myös hakeutuvan yhteyteen Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa, mutta Kiina ei ole tätä vahvistanut.

Kiina on esiintynyt puolueettomana välittäjänä Ukrainan sodassa, mutta ei ole tuominnut Venäjän hyökkäystä, vaan on pikemminkin pyrkinyt ymmärtämään Venäjän esittämiä huolia sotilasliitto Naton laajentumisesta.

Helmikuussa sodan vuosipäivänä Kiina julkaisi ristiriitaisen vastaanoton saaneen 12-kohtaisen suunnitelmansa, jossa se esitti poliittisia ratkaisuja sodan päättämiseksi.

Näin venäläiset reagoivat Putinin pidätysmääräykseen 0:54
Näin venäläiset reagoivat Putinin pidätysmääräykseen

Edellinen tapaaminen vuonna 2019

Xi vieraili Venäjällä edellisen kerran vuonna 2019 ennen koronapandemiaa ja Venäjän Ukrainassa käynnistämää hyökkäyssotaa, mutta johtajat ovat tavanneet tämän jälkeen muun muassa Kiinassa ja Keski-Aasiassa.

Kremlin mukaan Xin ja Putinin on määrä keskustella myös maiden strategisen yhteistyön ja kumppanuuden tiivistämisestä. Pohjalla on vuonna 2022 annettu yhteisjulistus, jossa Xi ja Putin vain hieman ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan luonnehtivat, ettei Venäjän ja Kiinan ystävyys tunne mitään rajoja.

Kremlin mukaan johtajat aikovat myös allekirjoittaa Moskovassa yhteisjulistuksen maiden suhteiden "uudesta aikakaudesta".

Xin vierailulla on maanantaina luvassa lounas Putinin kanssa. Tiistaina johtajat puolestaan käyvät viralliset neuvottelunsa.

Lue myös:

    Uusimmat