Ukrainan sodan tapahtumat 30. lokakuuta 2023

Ukraina tuhosi Venäjän drone-varikon 0:43
Video: Ukraina tuhosi Venäjän drone-varikon.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 30. lokakuuta 2023. Tiistain seuranta löytyy täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Slovakian pääministeri ilmoitti, että sotilasapu Ukrainalle loppuu

  • Suomi toimittaa Ukrainaan lisää puolustustarvikeapua – kyseessä 19. apupaketti

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tiistain seuranta löytyy täältä

21.34: Venäjä valmistautuu hyökkäyksiin Bahmutissa, sanoo Ukraina

Ukrainalaisten sotilasviranomaisten mukaan Venäjä on Bahmuthin ympäristössä vahvistanut joukkojaan ja vaihtamassa toimintatapaa puolustuksesta hyökkäykseen. Ukraina vakuuttaa kuitenkin valmistautuneensa puolustukseen. (Reuters)

15.22: Venäjä palkkaa nyt naisia sotimaan Ukrainaan

Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun Venäjän palkkasotilasryhmä yrittää palkata naisia varsinaisiin taistelutehtäviin.

Venäjän tukema palkkasotilasyhtiö PMC Redut on aloittanut erityisesti naisille suunnatun mainoskampanjan, jonka tarkoituksena on palkata heitä taistelutehtäviin Ukrainan sotaan.

Britannian puolustusministeriön mukaan sosiaalisessa mediassa näkyvissä mainoksissa venäläisnaisia pyritään houkuttelemaan liittymään Borz-pataljoonaan, joka on osa venäläistä palkkasotilasryhmä PMC Redutia.

15.20: Venäjä antaa kenkää kenraalille, jonka pitäisi torjua Ukrainan uusin isku: "Kreml on huolissaan"

Venäjän kenraalieversti Mikhail Teplinski on nimetty Venäjän Dneprjoen alueen joukkojen uudeksi komentajaksi Ukrainaan, kertoo Venäjän valtiomedia Tass lähteisiinsä vedoten.

Teplinski korvaa tehtävässä kenraalieversti Oleg Makarevichin, joka siirretään toisiin tehtäviin, kertoo puolestaan Venäjän valtiota tukeva Izvestiya-lehti. Venäläismedioiden tiedoista kertoo uutistoimisto Reuters.

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi, että Kreml tai Venäjän sotilasjohto on saattanut olla "riittävän huolissaan ja skeptinen" Makarevichin kykyjen suhteen.

13.58: Ukraina sanoo tehneensä iskun Krimille

Ukraina väittää iskeneensä tänään Venäjän ilmapuolustusyksikön osaa vastaan Krimin niemimaalla. Ukrainan armeijan mukaan se iski Venäjän strategista ilmapuolustusta vastaan, kertoo ukrainalaismedia Kyiv Independent.

Venäjä ei ole kommentoinut väitteitä. Se kuitenkin väitti ampuneensa alas kahdeksan Ukrainan Krimille ampumaa ohjusta.

Venäläisten sotabloggareiden mukaan Ukraina on kiihdyttänyt iskujaan Krimin niemimaalle.

Syyskuussa Ukraina teki iskun Venäjän Mustanmeren laivaston esikuntaan Krimin Sevastopolissa. Se kertoi surmanneensa iskussa Venäjän Mustanmeren laivaston komentajan.

Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä vuonna 2014 kansainvälisen oikeuden vastaisesti.

9.54: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 860 sotilasta ja 15 panssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 860 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 15 taistelupanssarivaunua, 17 panssariajoneuvoa ja 14 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

7.40: Venäjän puolustusministeri Shoigu: Venäjä on valmis neuvottelemaan ajasta sodan jälkeen

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi maanantaina, että Venäjä on valmis neuvottelemaan "Ukrainan konfliktin jälkeisestä ratkaisusta". 

Shoigu puhui Xiangshan-puolustusfoorumissa Pekingissä.

7.24: Zelenskyi: Dagestanin lentokenttämellakka kertoo Venäjän vihan kulttuurista

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kommentoi Dagestanin lentokenttämellakkaa viestipalvelu X:ssä. Ainakin kymmenen ihmistä loukkaantui Venäjän Dagestanissa sunnuntaina, kun väkijoukko ryntäsi alueen pääkaupungissa Mahatshkalassa sijaitsevalle lentokentälle Israelista saapuneen koneen vuoksi, kertovat viranomaiset uutiskanava CNN:n mukaan.

Dagestanissa enemmistö muslimeja. Zelenskyi on itse juutalainen.

– Tämä tapaus Mahatshkalassa ei ole irrallinen vaan osa Venäjällä laajalle levinnyttä vihan kulttuuria, joka kohdistuu muihin kansoihin, Zelenskyi toteaa.

6.40: Ukrainan mukaan Venäjä on hyökännyt Kupjanskin, Marinkan ja Avdijivkan suunnilla

Ukraina kertoo torjuneensa venäläisjoukkojen etenemistä tekemällä 16 iskua Kupjanskin, Marinkan ja Avdijivkan suunnilla Venäjän sotilaskohteisiin, kertoo Ukrinform-uutissivusto. 

Sivuston mukaan venäläisjoukot tekivät yhden ohjusiskun, 57 ilmaiskua ja 22 iskua raketinheitinjärjestelmillä sekä avasivat tulen ukrainalaisia asemia ja asutuksia vastaan.

Ukrainan mukaan Venäjän hyökkäysten seurauksena asuinrakennuksia ja muuta siviili-infrastruktuuria vaurioitui.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja