Kenialaista kulttijohtajaa syytetään lähes 200 ihmisen murhasta

Itä-Afrikan Keniassa uskonnollisen kultin johtajaa ja kymmeniä tämän epäiltyjä rikoskumppaneita syytetään 191 ihmisen murhasta. Kyse on tapauksesta, jossa Shakaholan metsäalueelta läheltä Malindin rannikkokaupunkia löydettiin viime vuonna satojen ihmisten ruumiit.

AFP:n näkemien oikeusasiakirjojen mukaan lahkoa johtanut Paul Nthenge Mackenzie ja 29 muuta epäiltyä kiistivät syyllisyytensä. Lisäksi yhden epäillyn kohdalla katsottiin, ettei tämän henkinen kunto ollut riittävä oikeudenkäyntiin.

Mackenzie on jo aiemmin saanut syytteet terrorismista, taposta sekä lasten kidutuksesta ja julmuudesta. Hän on kiistänyt syyllisyytensä myös näihin syytteisiin.

Ruumiinavausten perusteella suurin osa yli 400 kuolonuhrista oli kuollut nälkään. Lahkojohtajan epäillään yllyttäneen seurakuntalaisiaan näännyttämään itsensä, jotta he voisivat tavata Jeesuksen.

Joukossa oli kuitenkin myös uhreja, joita oli ilmeisesti kuristettu, hakattu tai tukehdutettu. Osa näistä uhreista oli lapsia.

Mackenzie pidätettiin viime vuoden huhtikuussa sen jälkeen, kun ruumiita alkoi löytyä metsästä.

Taustalla myös aiempia oikeusjuttuja

Keniassa on noussut kysymyksiä siitä, miten Mackenzie onnistui välttelemään lainvalvontaa, vaikka hänen historiastaan löytyy ekstremismiä ja aiempia oikeustapauksia.

Vuonna 2017 lahkojohtaja muun muassa sai syytteet ääriluonteisista saarnoista. Vuonna 2019 häntä puolestaan syytettiin yhteyksistä kahden lapsen kuolemaan. Lasten uskottiin nähneen nälkää ja tukehtuneen. Mackenzie vapautettiin tuolloin takuita vastaan odottamaan oikeudenkäyntiä.

Shakaholan joukkokuolemien myötä Kenian hallitus linjasi, että syrjäisiä uskonnollisia yhdyskuntia pitäisi valvoa tarkemmin. Kenialla on ollut vaikeuksia säännellä rikollista toimintaa harjoittavia kirkkoja ja kultteja.

Hallinnon lukujen mukaan 53 miljoonan asukkaan maassa on rekisteröity yli 4 000 kirkkoa.

Lue myös: