Kenen kannattaa ottaa influenssarokote? Lääkäri vastaa

Kenelle influenssarokotetta suositellaan? THL:n ylilääkäri Tuija Leino kertoo. 

Ilmaista influenssarokotetta suositellaan 65 vuotta täyttäneille kansalaisille. Rokotetta tarjotaan myös terveille, sillä influenssavirus on ikääntyneellä vaikea torjua.

– Vaikka olisi tervekin, immuunipuolustus vanhenee, eikä se pysty niin hyvin taistelemaan influenssan tyyppisiä viruksia vastaan, ylilääkäri Tuija Leino THL:stä sanoo. 

– Samalla toki influenssarokotteen tehokin laskee, koska vanha ihminen ei pysty tuottamaan rokotteella yhtä hyvin suojaa itselleen kuin nuorempi. Mutta siltikin se kannattaa ottaa, koska tauti voi olla terveellekin ikääntyneelle todella hankala.

Influenssarokote on ilmainen myös pitkäaikaissairaille, joille korkeakuumeinen influenssa voisi olla vahingollinen. Tällaisia sairauksia ovat Leinon mukaan muun muassa sydän- ja keuhkosairaudet, diabetes tai krooninen munuais- tai maksasairaus.

– Rokotetta suositellaan nykyään myös raskaana oleville, sillä influenssa voi olla hankala heille. Keuhkoille ei raskauden edetessä ole enää yhtä paljon tilaa, ja raskaus heikentää jonkin verran myös puolustuskykyä influenssaa vastaan, Leino kertoo. 

– Lisäksi syntyvä lapsi voi saada influenssan herkästi, myös siksi tarjoamme raskaana oleville äideille rokotetta.

Myös lähipiirille ja potilastyötä tekeville

Uusimpana ryhmänä on kroonisesti sairaiden, vanhusten sekä raskaana olevien lähipiiri.

– Jos perheessä on vaikka joku syöpäsairas, jolla on kovat hoidot, muiden kannattaisi rokote hakea, jotta he voisivat välillisesti suojata tätä immuunipuutteista, Leino neuvoo.

Influenssarokotetta suositellaan myös potilastyötä tekevälle ihmiselle potilaiden suojaamiseksi. 

Lue myös:

    Uusimmat