Kemiin kaavaillusta biotuotetehtaasta tulossa hallitusneuvottelujen jokeri – "Ymmärrän, että jossain kohtaa raja tulee vastaan"

Kevään hallitussavotassa metsien hakkuut ovat nousemassa isoksi teemaksi. Maanantaina vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ennakoi jo Kemiin kaavaillun biotuotetehtaan vaikeuttavan hallitusneuvotteluita. Metsä Group kertoi perjantaina aloittavansa hankesuunnittelun uuden biotuotetehtaan rakentamiseksi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo näkee, että hakkuita voidaan vielä kasvattaa Kemiin kaavaillun biotuotetehtaan tarvitsemalla määrällä.

–  Toivon, että kaikki näkisivät näitä työpaikkoja tarvittavan Suomeen ja tämä hanke hakkuisiin vielä mahtuu. Ymmärrän, että jossain kohtaa raja tulee vastaan, mutta vielä on varaa lisätä, Orpo sanoi maanantaina.

"Sekä Rinne että vihreät ovat maalanneet itsensä vastakkaisiin nurkkiin"

Ylen ykkösaamussa viikonloppuna SDP:n puheenjohtaja, hallitustunnustelija Antti Rinne kertoi olevansa valmis satsaamaan infrastruktuuriin Kemin tehdashankkeen tukemiseksi.

Orpo ei ota vielä suoraa kantaa yksittäisen hankkeen tukemisesta.

–  Valtiovallan tehtävä on huolehtia, että liikenneverkko on kunnossa. Valtavia määriä puuta kuljetettaessa vaaditaan investointeja alemman tason tieverkkoon ja satamayhteyksiin, Orpo muotoili.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi puolueensa olevan biotuotetehtaasta Rinteen kanssa samalla linjalla, mutta hallitustunnusteluiden kannalta tilanne on hänen mielestään hankala.

–  Sekä Rinne että vihreät ovat maalanneet itsensä vastakkaisiin nurkkiin tässä kysymyksessä ja tilanne on hankala. Me olemme tässä Rinteen kanssa samalla linjalla. Meidän mielestämme suomalaisen teollisuuden toimintaedellytyksiä pitää vahvistaa. Vihreät on hyvin toisella linjalla. Heillä on toisaalta varaa siihen paremmin poliittisesti, koska heidän äänestäjäkunnalleen tällaiset eivät ole tärkeitä kysymyksiä, Halla-aho sanoi maanantaina.

Hallitustunnustelijan urakka etenee tiistaina

Pääministeri Juha Sipilää (kesk.) huolestutti viikonloppuna biotuotetehtaan kohtalo, jos tuleva hallitus tiukentaa valtion metsienkäyttöpolitiikkaa.

–  Huolettaa se, saako kestävä suomalainen metsänhoito, joka sallii puunkäytön maltillisen lisäämisen, jatkumon, Sipilä sanoi.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto toppuutteli Kemin hanketta viikonloppuna. Vihreiden maanantaina julkaistuissa vastauksissa hallitustunnustelijan kysymyksiin todetaan, että suurten hankkeiden, kuten tehtaiden, ympäristölupamenettelyissä tulisi ottaa käyttöön elinkaaren mittainen ilmastovaikutusten arviointi.

Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa Haavisto sanoi vihreiden hyväksyvän uuden tehtaan, jos valtio vähentää hakkuita ja puntaroi hiilinieluja.

Vasemmistoliiton Anderssonin mukaan vasemmistoliitossa on linjattu, että tarvitaan kokonaisvaltainen arviointi siitä, miten kaavailtu biotuotetehdas toteutuessaan vaikuttaisi Suomen ilmastotavoitteisiin. Puolue haluaa myös arvion siitä, onko nieluja pienentävät vaikutukset mahdollista kompensoida muilla sektoreilla päästövähennyksinä, ja mitä se siinä tapauksessa maksaisi.

Jos hallitusohjelmaan halutaan asiasta linjauksia, selvitys pitäisi Anderssonin mielestä olla tehtynä ensin. Toinen vaihtoehto on, että päätökset jäävät myöhempään vaiheeseen.

Tiistaina eduskuntaryhmät viimeistään jättävät vastauksensa hallitustunnustelija Rinteen kysymyksiin puoleenpäivään mennessä. Ainakin hakkuu- ja ilmastokeskustelussa lämmöt ovat edelleen nousemaan päin. 

Lue myös:

    Uusimmat