Annika Saarikko lupaa: Energiaan tai liikkumiseen liittyviä veronkorotuksia ei ole tulossa – "Meillä on huoli suomalaisten sähkölaskuista"

Sinä olet valtiovarainministeri, se on vähän niin kuin sinun roolisi, Jaakko Loikkanen tokaisi Asian ytimessä -ohjelmassa Annika Saarikolle talousryhdistä keskusteltaessa – katso mistä on kyse 2:06
Sinä olet valtiovarainministeri, se on vähän niin kuin sinun roolisi, Jaakko Loikkanen tokaisi Asian ytimessä -ohjelmassa Annika Saarikolle talousryhdistä keskusteltaessa – katso mistä on kyse

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko lupaa, että veronkorotuksia ei ole tulossa hallituksen kevään ilmastoneuvotteluiden aikana. 

Keskiviikkona pidettiin valtiopäivien avajaiset presidentti Sauli Niinistön johdolla.

Kevään aikana Sanna Marinin (sd.)  hallituksella on edessään erittäin vaikeita päätöksiä.

Tässä kuussa pitäisi sopia työllisyystoimista, maaliskuussa pöydällä ovat paljonpuhutut ilmastotoimet ja huhtikuussa hallitus vääntää menokehyksistä.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon mukaan puolue on sitoutunut siihen, että ratkaisut löydetään ja että hallituksen yhteistaival voisi siten jatkua.

–  Samalla olemme asettaneet tiettyihin periaatteellisiin kysymyksiin omat, minusta perusteelliset, reunaehdot.  

Katso jutun alussa oleva video: Sinä olet valtiovarainministeri, se on vähän niin kuin sinun roolisi, Jaakko Loikkanen tokaisi Asian ytimessä -ohjelmassa Annika Saarikolle talousryhdistä keskusteltaessa – katso mistä on kyse

"Suomalaisten pitää pärjätä"

Viikonloppuna Saarikko totesi Ilta-Sanomissa, että energian hinnan nousu ja Venäjän aiheuttama kriisi vaikuttavat maaliskuisiin ilmastoneuvotteluihin.

Mitä ministeri mahtoi lausunnollaan tarkoittaa?

– Sitä tarkoitan, että suomalaisten pitää pärjätä, Saarikko toteaa viittaamalla siihen, että ihmisillä tulee riittää raha arkisiin energianlähteisiin.

Tulevissa ilmastoimiin liittyvissä keskusteluissa ei voida Saarikon mukaan tehdä päätöksiä, jotka ’kurittaisivat kansalaisten kukkaroa veronkorotuksilla”.

Keskustan Saarikon mukaan ”päätöksiä ei voida tehdä tyhjiössä”, vaan hallituksen tulee hänen mukaansa ottaa ilmastoneuvotteluissa huomioon myös suomalaisten sietokykyä.

– Meillä on huoli suomalaisten sähkölaskuista ja lämmityskustannuksista. Tämä ilmiö on nyt valloillaan eri puolilla Eurooppaa.

Energiaan ja liikkumiseen ei ole tulossa veronkorotuksia kevään aikana

Esimerkiksi työssäkäyvien suomalaisten liikkumiskustannukset ovat olleet Saarikon mukaan huolettavalla tavalla kasvussa.

Siksi Saarikon mukaan neuvotteluissa ei voida tänä keväänä tehdä päätöksiä liikkumiskustannuksiin tai energian hintaan vaikuttavia päätöksiä.

– En pidä niitä perusteltuina, Saarikko sanoo ytimekkäästi.

– Keskustan osalta veronkorotukset energiaan ja liikkumiseen on jo tehty – niitä ei ole luvassa.

Asian ytimessä -ohjelman vieraspaikalle istahtanut ministeri huomauttaa, että Marinin hallitus on ehtinyt tehdä jo ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

– Tulee muistaa ja tunnistaa, että hallitus on jo tehnyt mielettömän tukun hyviä ilmastopäätöksiä ja asettanut oman rimansa hyvin korkealle ja toiminut sen pohjalta.

Katso valtiovarainministeri Annika Saarikon haastattlu ja Asian ytimessä -ohjelma kokonaisuudessaan mtv-palvelusta

Saadaanko työllisyystoimiin ratkaisu vai jättääkö keskusta hallituksen?

Työllisyystoimista on neuvoteltu vuodenvaihteen molemmin puolin, ja neuvotteluja on varjostanut keskusta uhkaus hallituksesta lähtemisellä.

Saarikko kertoo olevansa toiveikas sen suhteen, että ratkaisu työllisyystoimiin löydetään lopulta haastavissa neuvotteluissa.

– Hallituksella on jo kasassa hyvä nippupäätöksiä, eläkeputken poistaminen, työllisyyspalveluiden uudistaminen…, Saarikko listaa ja palaa pohtimaan menneitä.

Saarikko huomauttaa, että Juha Sipilän (kesk.) ja Marinin hallitusten aikana keskusta vastuulla 210 000 uutta työllistä suomalaisten yritysten kautta.

Mutta entä tulevaisuuden työllisyystoimet, tulevatko ne toteutumaan?

– Helmikuun puolivälissä uskon, että nämä ratkaisut saadaan kasaan, mutta tietenkin kaikkein isoimmat asiat ja ratkaisut työllistämisestä ne eivät synny hallituksen pöydissä, vaan suomalaisissa yrityksissä, Saarikko huomauttaa.

– Keskeinen syy tällä hetkellä olevalle hyvälle työllisyystilanteelle on myös koronatuet, joita yrityksiin on kohdistettu, Saarikko jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat