Mainos

Keli voi yllättää autoilijan aamulla – "Tienpinnat monin paikoin pakkasella"

Viikonvaihteessa on jo aavistuksen verran talven tuntua aivan Etelä-Suomea myöten.

Viikonlopun yöt painuvat pakkaselle laajalti koko maassa. MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas huomauttaa, että aamulla autoilijoiden kannattaa kiinnittää huomiota ajokeliin.

Kuuraliukkaus:

Tarkoittaa sitä, että yöllä tienpinta jäähtyy voimakkaimmin kuin ylläoleva ilmakerros. Tienpinnalta karkaa lämpösäteilyä avaruuteen, jolloin pinta kylmenee voimakkaimmin. Jos tienpinnan lämpötila laskee pakkaselle, tienpinnassa oleva kosteus voi muodostaa ohuen mutta petollisen kuurakerroksen.

– Erityisesti perjantaiaamuna Oulun seutuvilla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Länsi-Lapissa voi tulla lunta. Ajokeli voi siellä olla heikko. Siellä on varmaan suurin osa vielä kesärenkailla liikkeellä, Mäntykannas arvelee.

Myös Etelä-Suomessa voivat tienpinnat jäätyä.

– Tähän aikaan vuodesta kun ilman lämpötila on vielä plussalla, voivat tienpinnat ollakin pakkasen puolella, varsinkin jos yöllä on seljennyt eli kuuraliukkauteen kannattaa siellä täällä varautua.

Viikonloppuna korkeapaine on vahvistumassa Suomen ylle. Ulkoilusää on siis mitä mainioin, sillä aurinkokin pilkahtaa monin paikoin.

– Viikonloppu on aika kirpakka, viileä ja syksyinen, mutta mitään laaja-alaisia sateita ei ole luvassa. Paikoin maan keskiosassa ja pohjoisessa voi sadella lunta, mutta määrät ovat hyvin vähäisiä. Etelässä ollaan päivällä kuitenkin plussan puolella, pohjoisessa puolestaan on yötä päivää jo monin paikoin pakkasta.

Alkuviikolla etelässäkin mahdolliset sateet voivat tulla jo lumena.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.