Kelan tutkimusjohtaja: Perustulokokeilun tilalle negatiivinen tulovero

Kelan tutkimusjohtaja esittää kokeilua negatiivisesta tuloverosta 2:11

Puolivälissä olevassa perustulokokeilussa tukisumma ei vähene, vaikka henkilö työllistyisi. Kokeilu ei saanut jatkokokeilua valmistelutyöryhmän toiveista huolimatta ja nyt Kelan tutkimusjohtaja esittää kokeilua negatiivisesta tuloverosta.

Käytännössä mallin perusidea on se, että kun työn määrä lisääntyy niin tuen määrä laskee.

– Se on perusidea. Jos tulot jäävät tietyn määrätyn rajan alle, mikä on sovittu minimiturvaksi, niin vain niille ihmisille maksetaan sitä etuutta ja sitten sitä mukaa, kun tulot kasvavat, verojärjestelmä verottaa sen lisätulon pois, tiivistää professori, Kelan tutkimusjohtaja Olli Kangas.

"Helpommin myytävissä puolueille"

Kangas pitää negatiivista tuloveroa mahdollisena mallina puhuttaessa tulevaisuuden minimisosiaaliturvan turvaamisesta. Perustulon ongelmana hän näkee sen, että se jakaa kahtia – on innokkaita vastustajia ja kannattajia.

– Negatiivinen tulovero voisi olla helpommin myytävissä eräille poliittisille puolueille.  

Mallia on kokeiltu Yhdysvalloissa. Kanadassa kokeilu on menossa parhaillaan, samoin Hollannissa on meneillään omanlaisensa perustulokokeilu, luettelee Kangas. 

– Kanadan Ontariossa ollaan vahvasti sitä mieltä, että kokeilu tullaan myös säätämään laiksi. 

Brittiläiset pisimmällä

Englannissa malli on otettu sovellettuna lainsäädäntöön.

– Eräänlainen sovellus siitä on brittiläinen "universal credit", joka vähän rakentuu samantyyppiseen asetelmaan.

Globaalisti katsottuna tällaiset kokeilut ovat johtaneet toistaiseksi harvoin laiksi asti. Kangas kertoo esimerkin Yhdysvalloista.

– Kokeiluissa on ollut kaikenlaisia ongelmia, mikä on tehnyt sen, että tulokset eivät ole olleet kovin luotettavia. Esimerkiksi Yhdysvaltojen kokeilussa tulokseksi saatiin avioerojen lisääntyneisyyttä. Se johtui siitä, että naisille tuli enemmän rahallista valtaa ja heille tuli mahdollisuus lähteä huonosta avioliitosta. Yhdysvalloissa kokeilun tulokset tyrmättiin sen takia, että "eihän me voida tehdä sellaista lainsäädäntöä, joka särkee perheet". 

Mieluummin siis huonot avioliitot koossa?

– Näin voi sanoa. 

Perustulokokeilu kestää vuoden 2018 loppuun. Kokeilu on kerännyt kansainvälistä huomiota. Kankaan mukaan jonkinlaisia kokeiluja suunnitellaan käytäntöön muun muassa Ranskassa, Espanjassa ja Keniassa. 

Lue myös:

    Uusimmat