Mainos

Professori pitää perustulokokeilua tervetulleena: ”Olisi valtava läpimurto”

2:50

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo Helsingin yliopistosta pitää perustulokokeilua tervetulleena muutoksena suomalaiseen sosiaaliturvaan.

Asiantuntijaryhmä ehdottaa, että perustulon kaksivuotinen kokeilujakso alkaisi ensi vuoden alussa ja siihen valittaisiin satunnaisotoksella 10 000 suomalaista. Ajatus perustulokokeilusta on kirjattu Juha Sipilän (kesk.) hallituksen hallitusohjelmaan.

Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo pitää perustuloa tervetulleena kokeiluna. Vastaavia kokeiluja maailmalla ei ole hänen mukaansa tehty.

– Tämä on herättänyt suurta kiinnostusta. Kyseessä olisi sosiaaliturvan alalla valtava läpimurto. Peukut pystyyn, että suomalaiset onnistuvat tässä, Hiilamo sanoi Kymmenen uutisissa.

Tasaveron keskeisenä tavoitteena on vähentää köyhyyttä ja byrokratiaa ja kannustaa työntekoon. Hiilamon mukaan tavoiteltu kannustin voisi mallissa toimia.

– Malli on kohdennettu pienituloisille ihmisille sekä niille, jotka eivät saa riittävää toimeentuloa omalla työllään tai ovat työttömiä. Ideana olisi katsoa, hakevatko ihmiset nykyistä aktiivisemmin itselleen ansiotuloja kun peustulo olisi taattu.

Byrokratian väheneminen riippuu Hiilamon mukaan siitä, kuinka perustulomalli toteutettaisiin.

– Keskeistä olisi, että perustulo vähentäisi tarvetta turvautua toimeentulotukeen. Tällä ottaisimme merkittäviä askeleita parantaa pienituloisten ihmisten asemaa.

Hiilamon mukaan mallilla on kokeilujakson jälkeen hyvät mahdollisuudet tulla laajempaankin käyttöön, mikäli tulokset kokeilujaksolta olisivat positiivisia. 

2:09

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.