Mainos

Kelan pääjohtaja skeptinen aktiivimallista: "Ei ehkä tarjoa nuorille tietä työelämään"

2:17

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos uskoo, että hallituksen uusimmat keinot työttömyyden torjumiseksi vähentävät rakenteellista työttömyyttä. Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen olisi liittänyt aktiivimalliin myös vapaaehtoistyön. Se olisi helpottanut nuorten pääsyä työelämään.

Vuoden alussa voimaan tullut niin sanottu aktiivimalli on aiheuttanut poliittisen myrskyn.

ETLAn toimitusjohtaja Vesa Vihriälä ei näe asiaa niin dramaattisena.

– Minusta se on yksi luonteva osa niitä toimia, joilla pyritään vähentämään rakennetyöttömyyttä ja toisaalta sitten parantamaan työvoiman tarjontaa.

Vihriälä pitää mahdollisena jopa sitä, että hallitus rakenneuudistusten siivittämänä saavuttaa asettamansa 72 prosentin työllisyystavoitteen.

Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen sanoo, että pelkän perustoimeentulotuen varassa eläville, vailla työkokemusta oleville nuorille, aktiivimalli ei ehkä tarjoa tietä työelämään.

Aaltonen ihmettelee, miksi vapaaehtoistyötä ei hyväksytä aktiivimallin vaatimaksi työttömän työssäoloksi.

– Niitä mahdollisuuksia olisi ehkä kannattanut avata tuonne kansalaisjärjestö-vapaaehtoissektorille, koska osalle jo palkkatyöhön tai työvoimapoliittiseen koulutukseen meno voi olla jo sinänsä iso kynnys, Aaltonen sanoo.

Aktiivimallin kumoamista vaativalla kansalaisaloitteella on jo reilut 100 000 allekirjoittajaa, eli asia on menossa uudelleen eduskunnan käsittelyyn.

Aktiivimalli suututti myös SAK-laisen ay-liikkeen. Järjestöjen mielestä hallitus toteutti aktiivimallin yksipuolisesti, vastoin kilpailukykysopimusta. Asia on esillä SAK:n halliotuksessa puolentoista viikon kuluttua.

Juttua muokattu klo 21.44. Korjattu Elli Aaltosen nimen oikeinkirjoitus.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja