Keittiörutiinit kuntoon! Nämä asiat täytyy osata ennen 30 vuoden ikää

Tiedätkö, mitkä keittiörutiinit pitäisi olla jo hallussa kolmikymppisenä?

Parikymppisenä elämään voi kuulua kimppakämppiä, kämppäkavereita, pätkätöitä, aamuyöhön venyviä juhlia ja pizzaa aamupalaksi – ja päivälliseksi. 

Jossain vaiheessa pizzat ja valmislihapullat vaihtuvat kuitenkin siihen huomioon, että ruokaa olisi hyvä osata tehdä itsekin. Kolmeakymppiä lähestyessä ruoanlaitto voi tuntua jo mukavaltakin. Mutta ovatko muut keittiörutiinisi kehittyneet iän karttuessa?

Jos todella haluat käyttäytyä aikuismaisesti, seuraavat viisi tapaa on hyvä opetella ennen kuin mittariin kilahtaa 30 ikävuotta.

1. Ymmärrä, ettei kaiken järjestelevää Keittiökeijua ole olemassa – älä siis esimerkiksi jätä likaisia astioita lavuaariin

Jos käytät lavuaaria väliaikaisena säilytyspaikkana likaisille kattiloille ja paistinpannuille, mutta tiskaat ne heti, kun voit, se käy ja on täysin hyväksyttävää.

Jos kuitenkin käytät lavuaaria säilytyspaikkana päivittäin vaihtuville kahvimukeillesi ja viime viikon lautasille, ja jätät vesilaseja ja rasvaisia paistinpannuja sinne päiväkausiksi toivoen, että kämppäkaveri tai avopuoliso tai Keittiökeiju hoitaa ne puolestasi, ei se vain käy.

Kolmeakymmentä ikävuotta lähestyessä onkin hyvä hahmottaa, ettei niin sanottua Keittiökeijua ole olemassa, joten kukaan ei tule keskiyöllä tiskaamaan astioita puolestasi. Jos joskus likaiset astiasi ovat kadonneet itsestään, niin äitisi on varmaan käynyt kylässä? Nyt on kuitenkin aika oppia, että olet itse ainoa ihminen, joka voi hoitaa likaiset astiasi. Keittiösi ja kuka tahansa, joka kanssasi asuu, ansaitsevat sen.

2. Laita ruokaostokset heti omille paikoilleen

Koska nyt tiedät, ettei Keittiökeijua ole olemassa, on tämä fakta hyvä tiedostaa toisellakin osa-alueella. Mieti, onko tällainen tilanne tuttu: kävit ehkä ruokakaupassa, ruokakassit olivat painavat ja matka kotiin kesti ikuisuuden. Olet väsynyt ja haluat vain käpertyä sohvannurkkaan katsomaan Mentalistin uusimman jakson. Joten teet niin.

Tiedätkö, mikä olisi harmillista? Jos joudut heittämään ostamasi kanafileet roskiin sen vuoksi, että unohdit lopulta purkaa ostoskassit kokonaan ja ruoat jäivät huoneenlämpöön yöksi. Eikä keittiösi näytä ainakaan yhtään siistimmältä, jos lattialla nököttää kassillinen ruokatarvikkeita. Ota siis tavaksesi tyhjentää kassi heti kaupasta tultuasi.

3. Käytä puuhaan sopivaa välinettä

Jokainen kotikokki törmää joskus tilanteeseen, jossa ymmärtää, ettei esimerkiksi kurpitsaa kannata leikata voiveitsellä. 

On toki suotavaa, että tuo hetki tulee kauan ennen kuin täytät 30, mutta vaikka se ei olisi vieläkään tullut, niin toivoa on vielä. Sinun ei tarvitse käyttää ylettömästi rahaa keittiövälineisiin, etkä tarvitse niitä runsaasti. Kannattaa kuitenkin hommata keittiöön hyvä kokoelma välineitä ja tietää, mitä niistä käytetään mihinkin. Lakkaa käyttämästä metallilastaa teflon-pannuun ja vaikka kuinka tuntuisi, että haarukalla on hyvä sekoittaa salaatinkastike, kokeile kerran oikealla vispilällä, etkä enää palaa vääriin välineisiin.

4. Teroita veitsesi

Olet varmaan kuullut, että tylsä veitsi on vaarallinen veitsi. Tiedät myös, että veitsiä kuuluisi teroittaa. Mutta oletko oikeasti tehnyt niin?

Veitsien teroittaminen on yksi niistä asioista, jotka jo parikymppinen tiedostaa tehtäviksi asioiksi, mutta vasta kolmikymppisenä tätä oikeasti tekee. Yritä siis kehittää itsellesi rutiini tästäkin asiasta. 

5. Säilö ruoanjämät kunnon säilytysastioissa

Kun olet 30-vuotias, sinulta pitäisi jo löytyä kunnon säilytysastiat ruoalle. Sellaiset, jotka on tehty lasista tai muovista, joissa on kansi ja eräänlainen näkymätön leima, joka kertoo, että "Olen aikuinen ihminen enkä jätä täysikokoista pizzalaatikkoa viemään tilaa jääkaappiini".

Muita näkymättömiä etikettejä, jotka ruoansäilytysastioista tulisi löytyä ovat muun muassa nämä:

"Olin ennen metallipurkissa, mutta sitten pääsin ulos."
"Olin kuolemassa take out -rasiassa, kunnes joku pelasti minut."
"Teit minut kaksi iltaa sitten ja nyt muistat syödä minut ennen kuin homehdun."

Lähde: The Kitchn

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja