KD:n Sari Essayah MTV:n Uutisextrassa: Hallitus väistää vastuutaan korona-testausten myöhästymisestä Suomen rajoilla

10:28
Katso koko MTV Uutisextra tästä videoikkunasta.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah moittii hallitusta sekavasta korona-viestinnästä ja hidastelusta korona-testien käyttöönotosta rajoilla. Essayah ihmettelee, miksei alueviranomaisia ohjeistettu testien ottoon ajoissa.

Essayah (kd.) moittii hallituksen korona-tiedotusta sekavaksi. Essayah epäili MTV:n Uutisextrassa, että hallituksen hybridistrategia, erilaiset rajoitustasot sekä taudin kiihtymis- ja leviämisvaiheet eivät ole kansalaisille kovinkaan ymmärrettäviä.

– Suuri vaara on, että tämä voisiko sanoa sekava ja monelta taholta tuleva tiedottaminen on nyt sitten höllentänyt ihmisten kuria noudattaa näitä rajoituksia ja suosituksia. Siksi täytyy sanoa, että tästä ei voi antaa täysiä pisteitä hallitukselle missään mielessä, totesi Essayah.

Hallitus väistää vastuutaan

Hallituksella on Essayahin mukaan oma vastuunsa myös muuntovirusten Suomeen leviämisessä. Pakollisia koronatestejä ei saatu järjestettyä rajoille ajoissa, vaikka testit nyt mahdollistava laki on ollut voimassa koko ajan. Oppositiojohtaja olisi toivonut hallitukselta jämäkämpää johtajuutta.

– Kyllä tässä kohtaa hallituksen olisi minun mielestäni pitänyt pystyä toimimaan nopeammin, eikä pallotella tätä vastuuta. Viranomaisvastuu, hallituksen vastuu, mutta kuitenkin hallituksella on vastuu kokonaisuudesta ja silloin pitää johtaa, kun sen paikka on, arvioi Essayah.

Kysymykseen siitä, väistääkö hallitus vastuutaan korona-testien viivästymisesta rajoilla Essayah vastaa myöntävästi.

– No kyllä, koska sitä vastuuta on vieritetty sinne alueille. Sitten toisaalta moititaan alueita, kun alueet eivät tee tarpeeksi. Kyllä tässä kuitenkin ohjausvalta on ministeriössä aluehallintovirastojenkin suhteen, muistutti Essayah.

Sosiaali- ja terveysministeri lähetti aluehallintoviranomaisille ohjauskirjeen rajojen koronatestauksista vasta joitakin päiviä sitten.

Viestiä selkeytettävä

Tautitilanne on viime päivinä pahentunut nopeasti. Essayah kannattaa sulkutoimia ja peräänkuuluttaa selkeää viestintää.

– Nämä seuraavat viikot on äärimmäisen tärkeää rajoittaa kaikki mahdolliset kontaktit minimiin, painottaa Essayah.

Essayah arvioi, että onnistuessaan kolmen viikon koronasulku helpottaa myös kuntavaalien järjestämistä. Erityisjärjestelyjä vaalien turvallisuuden parantamiseksi tullaan kuitenkin tarvitsemaan.

MTV:n Uutisextra kello 19.10 MTV3-kanavalla!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja