Alueilta terveiset hallitukselle: Koronastrategiasta tehtävä ristiriidaton – "Nyt pitää valita"

Tällaista koronastrategiaa hallitukselta toivotaan 0:57
Tällaiset terveiset hallitus saa neuvotteluihinsa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin koronanyrkiltä sekä Vantaan kaupungin johdolta.

Hallitus neuvottelee parhaillaan koronastrategian päivittämisestä. Keski-Suomesta ja Uudeltamaalta lähetettiin Uutisaamussa terveiset siitä, millaista linjaa valtakunnan johdolta toivotaan.

Viime aikoina hämmennystä on herättänyt sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä kuntien virkamiesten ristiriitaiset näkemykset koronatoimista.

Näin nykyisen tilanteen summasi Uutisaamussa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin koronanyrkin puheenjohtaja Juha Paloneva.

– Näkisin erittäin tärkeänä, että pyrittäisiin tekemään asiantuntijanäkemyksiin perustuen vain sellaisia ratkaisuja, joilla voidaan selkeästi odottaa, että tilanne saadaan hallittua, hän sanoo.

Palonevan mielestä nyt pitäisi rajoitusten hyötyjen ohella punnita myös niiden haittapuolia sekä realismia.

– Olemme tilanteessa, jossa emme enää täysin pysty hallitsemaan epidemian kehittymistä, joten sen mukaisesti on tärkeää ohjata myös rajoitustoimia. Ei tehdä toimenpiteitä, joilla ei ole selkeästi vaikutusta. Kaikkien toimenpiteiden on oltava sellaisia, että väestö ne myös hyväksyy ja niitä noudattaa.

Vantaalla halutaan ristiriidattomuutta

Uudellamaalla sijaitsevalla Vantaalla puolestaan hallitukselta odotetaan selkeää linjausta siitä, kumpaan suuntaan Suomen tulisi jatkaa: kohti kovempia rajoituksia vai vapaampaa elämää.

– Nyt pitää valita, vedetäänkö hihnat kiinni ja mennään vaikuttavien rajoitusten suuntaan, koska nykyrajoitukset eivät sellaisia ole. Vai annetaanko epidemian ikään kuin kehittyä luonnollisesti. Koska näyttää siltä, että omikron on vaarattomampi ja rokotesuoja pitää jonkin verran, Vantaan kaupunginjohtaja Timo Aronkytö sanoo.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Vantaa lähti viime viikolla Helsingin ja lukuisien muiden Uudenmaan kuntien ohella poikkeamaan STM:n näkemyksistä karanteeni- ja jäljitystoimien suhteen.

Aronkytö pitää silti, tai ehkä juuri siksi, valtakunnallista linjausta tärkeänä.

– Hallituksen linjauksilla on suuri merkitys, koska ne luotsaavat ajatuksiamme siinä, miten koronaa hoidetaan, Aronkytö sanoo.

– Ei voi olla niin, että kuntaviranomainen toimii eri tavalla, kuin mitä valtakunnan strategia näyttää. Nyt pitää pystyä kommunikoimaan ristiriidaton strategia ja näkymä siitä, mitä tullaan tekemään.

Lue myös:

    Uusimmat