Kazakstan pakkokastroi satoja seksuaalirikollisia – hallitus myönsi varat 2000 lääkeannokselle

Kazakstanin tasavalta aikoo kastroida kemiallisesti oikeuden päätöksellä satoja tuomittua pedofileja. Kazakstanin hallitus on hyväksynyt rahoituksen yhteensä 2000 annokselle seksuaaliviettiä hillitsevää lääkeainetta.

Ensimmäinen ihminen, johon lääketieteellistä pakkokastraatiota käytetään, on vuonna 2016 tuomittu pedofiili Turkestanin alueelta.

– Tähän mennessä pakolliseen lääketieteelliseen kastraatioon on tullut vasta yksi sellainen hakemus, joka täytää ehdot, sanaa maan varaterveysministeri Lyazat Aktayeva uutistoimito RT:n mukaan.

Hillitsee seksuaaliviettiä

Lääketieteellisessä kastraatiossa seksuaalista halukkuutta ja kykyjä vähennetään kemiallisesti. Hoito on uusittava tietyin väliajoin, ja seksuaalinen halukkuus palaa, kun se lopetetaan.

Laki lääketieteellisestä kastratiosta hyväksyttiin Kazakstanissa vuonna 2016 sen jälkeen, kun lapsiraiskaukset olivat lisääntyneet rajusti tämän vuosikymmenen alussa.

Lääketieteellistä kastraatiota käytetään myös muun muassa Venäjällä, Etelä-Koreassa, Virossa ja joissakin Yhdysvaltain osavaltioissa rangaistuksena pedofiilirikoksista ja muista seksirikoksista.

Indonesiassa pakkokastraatio tuli lakiin vuonna 2016 sen jälkeen, kun 14-vuotias tyttö oli joukkoraiskattu ja murhattu. 

Suomessa vapaaehtoista ja harvinaista

Suomessa lääkehoito seksuaalirikollisten rikosten uusimisen ehkäisemiseksi on  vielä harvinaista. 

Lääkehoidosta säädettiin vuonna 2014 voimaan tulleessa laissa. Sitä koskevassa hallituksen esityksessä arvioitiin, että lääkehoitoa käyttäisi enintään kymmenen seksuaalirikoksesta tuomittua vuodessa.

Lue myös:

    Uusimmat