Mainos

Käytönjäljet muumimukissa näkyvät arvossa: Nämä arkiset jäljet alentavat välittömästi kauppahintaa

Viime vuosina muumimukien jälleenmyyntiarvot ovat kohonneet parhaimmillaan jopa tuhansiin euroihin. Käyttö saattaa kuitenkin jättää jälkensä mukien pintaan – milloin naarmut ja kolhut vaikuttavat arvoon jo merkittävästi?

Muumibuumi on käynyt jo vuosia kuumana. Keräilijät etsivät kokoelmiensa puuttuvia paloja nettihuutokaupoista, vanhoihin astioihin erikoistuneista liikkeistä sekä kirpputoreilta. Jälleenmyyntiarvo onkin pysynyt muumimukeissa korkeana, jopa moninkertaisena, vuosia.

– Riippuen kolhusta tai naarmusta muumimukin arvo voi laskea jopa 80 prosenttia, kertoo helsinkiläisen Astiataivaan omistaja Tuulikki Räikkönen.

– Se on niin makuasia. Muki on kuitenkin rikki, vaikka puuttuisi pienikin pala.

Räikkösen mukaan suurin osa antiikkiliikeistä mukeja etsivä kelpuuttaa vain priimakuntoisia mukeja kokoelmaansa. Keräilijä määrittää itse omat rajansa.

– Priimakuntoisessa muumimukissa on lasitus ja kuviot kunnossa, se on ykkösluokkaa, eikä siinä näy mitään käytön jälkiä. Toisin sanoen sitä on pidetty hyvin. Siinä ei saa olla hiushalkeamia tai puuttuvia paloja, mutta pienet sävyvaihtelut hyväksytään, Räikkönen sanoo.

Tarralla vai ilman tarraa?

Uusien muumimukien kyljestä löytyy tarra, joka herättää keräilijöissä erilaisia mielipiteitä: toiset etsivät ainoastaan tarrallisia mukeja, toisille sillä ei ole merkitystä. Räikkösen mukaan tarra ei ole vaikuttanut hänen omaan hinnoitteluunsa. Tarra on kuitenkin käyttämättömyyden tae, mikä saattaa olla tosikeräilijälle tärkeää.

– Tarra melkein kannattaisi siis säästää, mutta minusta on hassua ostaa kivoja mukeja, jotka eivät pääse käyttöön.

Tarrallista muumimukia ei oikein voi pestä. Kaikkein arvokkaimpia ja myös harvinaisempia muumimukeja tosin harvoin käytetäänkään. Miten arvokkaita mukeja sitten tulisi säilyttää?

– Arvokkaampia mukeja ei kannata ainakaan säilyttää päällekkäin, kuten minä pidän kotona kaapissa kahta päällekkäin. Mukien väliin voi tosin laittaa jonkin liinan suojaamaan kolhiintumiselta.

– Vitriini on hyvä säilytyspaikka mukeille.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.