Käytätkö vielä jotain näistä laitteista? Viestintävirasto: "On suositeltavaa, että päivitettäisiin uudempiin"

7:57

Viestintävirasto suosittelee vaihtamaan vanhemmat mobiililaitteet ja tietokoneet uudempiin, sillä ne eivät täytä enää nykyisiä tietoturvavaatimuksia eikä laitteilla pääse pian esimerkiksi verkkopankkiin tai verottajan palveluihin.

VIDEO: Mitä kyberturvallisuus on? Pitääkö siitä olla huolissaan? "Tyhmiä" kysymyksiä kyberturvallisuudesta.

Viestintävirasto varoittaa vanhojen päätelaitteiden ja selainversioiden käyttäjiä tiukentuvista suojauskäytännöistä.

Kun uudet suojauskäytännöt tulevat voimaan viimeistään ensi vuoden alusta alkaen, useilla laitteilla ei pysty enää tunnistautumaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella julkisiin verkkopalveluihin.

Näin voi käydä esimerkiksi Windows XP -tietokoneilla ja puhelimilla, joissa on käyttöjärjestelmänä Android 4, iOS 4 tai vanhempi versio.

Muutos johtuu siitä, etteivät vanhat laitteet ja käyttöjärjestelmät enää tue internetliikenteen suojauksen TLS-protokollan uudempia versioita eikä yhteys näin ole tarpeeksi turvallinen sähköiseen tunnistamiseen.

Viestintävirasto suosittelee päivittämään uusiin

Vahvaa sähköistä tunnistautumista käytetään suojaamaan identiteettiä verkossa, ja sitä hyödyntävät Suomessa esimerkiksi pankit, Kela ja verottaja.

Kun tunnistuspalveluiden suojausvaatimukset tiukentuvat, ei sisäänkirjautuminen näihin palveluihin enää välttämättä onnistu vanhoilla laitteilla.

– Tällaiset käyttöjärjestelmät, verkkoselaimet ja laitteet eivät muutoinkaan enää täytä tämän päivän tietoturvavaatimuksia, eikä niille ole enää saatavilla tietoturvapäivityksiä. Siten on suositeltavaa, että käyttöjärjestelmät ja laitteet päivitettäisiin uudempiin versioihin, Viestintävirasto kirjoittaa sivuillaan.

Lue lisää käytössä olevasta TLS-protokollan versiosta ja sen sääntelystä Viestintäviraston sivuilta täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja