Käytätkö kännykkää pakkasella? Yksi virhe voi tuhota puhelimesi hetkessä

Kännyköiden pakkaskestävyys aiheuttaa päänvaivaa 1:44

Kova pakkanen hyydyttää useimmat kännykät. Tekniikan kehittyminen ei toistaiseksi ole parantanut kännyköiden pakkasen kestävyyttä, koska akkumateriaalit ovat pysyneet samoina.

Kännykän toimivuutta pakkasella voi yrittää parantaa suojaamalla puhelimen mahdollisimman hyvin kylmältä esimerkiksi säilyttämällä sitä lämpimässä taskussa.

Jos on pakko soittaa tai viestitellä pakkasessa, se kannattaa tehdä lyhyesti.

Älä sorru tyypilliseen virheeseen

Kun pääset takaisin sisälle, älä lataa jääkylmää kännykkää heti, sillä jääkylmän kännykän lataaminen voi vahingoittaa sekä akkua että puhelinta.

Toimi näin kännykän kanssa pakkasella

  • Suojaa puhelin kylmältä, esimerkiksi pitämällä lämpimässä taskussa
  • Puhu ja viestittele lyhyesti
  • Älä lataa kylmää puhelinta, se voi vahingoittaa sekä akkua että puhelinta
  • Anna lämmetä ulkoilun jälkeen, ennen käyttöä

Kun tulee ulkoa sisälle, puhelimen pitää antaa lämmetä ennen käyttöä.

– Jos tulet 30 asteen pakkasesta sisään, anna sen kännykän rauhassa lämmetä siellä taskussa ennen kuin otat sen sisätilaan. Anna sen rauhassa tasata lämpöä siellä takin tai housun taskussa, missä se onkaan, neuvoo Vaittinen.

Näin pakkanen vaikuttaa akkuun

Pakkanen kiristyy ja kännykkä lakkaa toimimasta. Moni on viime päivinä harmitellut kännyköiden huonoa pakkaskestävyyttä. Ongelma koskee kaikkia kännykkämalleja.

– Kännykkähän on sähkölaite, jossa on akku. Mitä kylmemmäksi laite tulee, niin sähkön virtaus heikkenee akun ja laitteen sisällä eli kylmyys heikentää sähkösignaalin kulkua akusta laitteeseen, selittää Fonum Oy:n huoltopäällikkö Sami Vaittinen.

Akkumateriaalit ovat pysyneet samoina

Uudemmat puhelimet kestävät yleensä pakkasta paremmin kuin vanhemmat puhelimet, joiden akku on jo heikentynyt käytössä.

Vaikka tekniikka on kehittynyt, kännyköissä käytetään edelleen litium-polymeeriakkuja. Niiden pakkaskestävyyttä on vaikea parantaa.

– Akut on rakennettu alkuaineista. Alkuaineet pystyvät sitomaan tietyn määrän virtaa ja pystyvät varastoimaan tietyn määrän virtaa. Me emme pysty vaikuttamaan fyysisesti akun varauksen tasoon, huomauttaa Vaittinen.

Pakkanen näkyy piikkinä kännykkähuollossa

Kännykkähuollossa pakkaskelit näkyvät heti asiakasmäärän lisääntymisenä.

– Ihan selkeästi näkyy semmoisena piikkinä, että tullaan kysymään, onko akku rikki ja pitääkö vaihtaa, kun puhelin ei pysy päällä. Ihmiset voivat myös luulla, että puhelin on rikki, vaikka kyse on vain tästä akusta ja kylmästä, vahvistaa Vaittinen.

Akku on syytä vaihtaa, jos kännykkä sammuu itsekseen tai lataaminen kestää poikkeuksellisen kauan. Akku on käyttökelpoinen, jos se kestää normaalikäytössä päivän.

Lue myös:

    Uusimmat