Kaupunkipyörissä lukitusvirheitä: Teemulta on mennyt jo 130 euroa turhia maksuja – "Havaitsimme vasta, kun rahat oli jo veloitettu"

1:27
Helsingissä kaupunkipyörissä on jälleen havaittu lukitusongelmia. Katso videolta, miten Teemu Ronkka yrittää toistuvasti palauttaa pyörä telineeseen, mutta se ei vain lukitu.

Helsinkiläiselle Teemu Ronkalle on kertynyt yli 130 euroa turhia maksuja kaupunkipyörästä, joka on ollut koko ajan telineessä, mutta ei ole lukittunut siihen.

Tietotekniikkalehti Tivi julkaisi jo helmikuussa jutun, jonka mukaan kuluttaja-asiamies ja kuluttajaneuvojat saivat viime vuonna lukuisia HKL:n ja Espoon kaupunkipyöriin liittyviä yhteydenottoja. Silloinkin ongelmana oli se, että käytössä olevia kaupunkipyöriä valvova tietojärjestelmä tökki pahasti eikä rekisteröinyt pyörien palautuksia.

Helsinkiläinen Teemu Ronkka sai tuntea lukitusvirheen nahoissaan, tai pikemminkin lompakossaan.

Ronkka oli tilannut ystävälleen kaupunkipyörän käytön lahjaksi ja maksanut sen luottokortilla. Pian sen jälkeen hän huomasi, että hänen tililtään oli kadonnut rahaa.

– Ihmettelin asiaa, kunnes selvisi, että kyse oli CityBiken maksuista. Niitä on nyt kertynyt yli 130 euroa. Ystäväni oli palannut töistä ja jättänyt fillarin noin 30 metrin päässä hänen kodistaan sijaitsevaan telineeseen. Hän oli luonnollisesti ollut tarkkana ja varmistanut, että pyörä lukittui telineeseen.

Ilmeisesti pyörä siis lukittui vähäksi aikaa, mutta sitten se olikin taas vapautunut ja joku oli ottanut sen käyttöön, minkä vuoksi Ronkalta on velotettu maksuja edelleen.

Rahat lähtivät tililtä

Ronkka kertoo soittaneensa CityBiken asiakaspalveluun, josta ilmoitettiin, että pyörä oli kyllä palautettu, ja he näkivät, että se oli telineessä.

– He eivät vaivautuneet ilmoittamaan asiasta kuin vasta silloin, kun aikarajat oli ylitetty, ja sittenkin vain sähköpostilla. No, sähköpostin roskahaavi oli tallettanut tiedot roskakoriin eli havaitsimme asian vasta, kun tiliä oli jo veloitettu, mies kertoo.

Helsingin Tammisalossa asuva Ronkka on huomannut, että parinkymmenen sekunnin jälkeen pyörätelineen lukitus avautuu automaattisesti monilla pyöräparkeilla Helsingin alueella.

Helsingin kaupungin mukaan teknisiä kysymyksiä kaupunkipyöristä voi tiedustella CityBike Finland Oy:ltä. MTV Uutiset tavoitti CityBike Finland Oy:n edustajan, joka ohjasi yhteydenottopyynnön HSL:ään. HSL puolestaan ohjasi yhteydenottopyynnön HKL:ään. MTV Uutiset ei tavoittanut HKL:ää kommentoimaan tapausta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja