Mainos

Kaupungeissa odotetaan lumikaaosta tyynin mielin: "Jotkut joutuvat ajamaan pöperössä"

Helsingissä ja Turussa odotetaan sääennusteen lupaamaa pari vuorokautta jatkuvaa lumipyryä rauhallisesti.

– Kalusto on kunnossa ja olemme valmiina. Auraamme kadut tärkeysjärjestyksen mukaan ja ensisijaisia kohteita ovat myös sairaalat, päiväkodit ja vastaavat, kertoo Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Staran yksikönjohtaja Ville Alatyppö.

– On täällä säätiedotuksia tutkittu, mutta ei se hirveän pahalta näytä. Meillä on urakoitsijoilla normaali talvivarautuminen. Ylimääräistä kalustoa ei ole tilattu, mutta sitäkin saadaan, jos on tarvis, sanoo Turun kiinteistöliikelaitoksen infrapalvelujen katuinsinööri Heidi Jokinen.

"Emme heti ehdi joka paikkaan"

Helsingillä on käytössä 300 auraa. Lisäkalustoa on tarvittaessa saatavissa saman verran, mutta se ei ole käytössä ihan heti.

– En usko, että nyt tarvitaan lisäkalustoa. Jos lunta tulisi yhtä paljon kuin Merikarvialla eli yli 70 senttiä, silloin varmaan tarvittaisiin lisäkalustoa. Suurin ongelma on varmaan se, ettemme heti ehdi joka paikkaan. Jotkut joutuvat varmasti huomenna ajamaan pöperössä, arvioi Alatyppö.

Liukasta keliä luvassa

Turussa ei ole juurikaan lunta, joten luvassa on tämän talven huonoin ajokeli.

– Täällä on vain vähän lunta, joten tähän asti talven pahin keli taitaa olla luvassa. Liukasta on jo nyt. Haastavimpia ovat mäkipaikat. Erityisesti bussit voivat olla vaikeuksissa. Suolaakaan ei oikein voi tässä pakkasessa käyttää, kun se jäätyy, kuvailee Jokinen.

Sama ongelma on Helsingissä.

– Pakkasen takia teitä ei todennäköisesti pystytä suolaamaan. Liukasta on varmaankin luvassa. Sepeliä levitämme jalankulkuväylille, mutta sitä ei kannata ruveta levittämään teille. Toivon, että ihmiset ajavat kelin edellyttämällä tavalla, huomauttaa Alatyppö.

Pahaan lumikaaokseen ei uskota

Ville Alatyppö ei usko, että luvassa olisi paha lumikaaos.

– Kello 7 on tärkeimmät väylät jo aurattu. Aamuruuhkan sekaan emme lähde aurakalustolla, koska se haittaa liikennettä. Jatkamme heti ruuhkan jälkeen. Uskon, että ongelmat ovat lyhytaikaisia.

Heidi Jokinen toivoo autoilijoilta malttia.

– Toivon kaikille malttia ja varovaisuutta liikenteeseen. Joka paikkaan emme heti ehdi auraamaan. Kannattaa myös muistaa, että kun katuja aurataan, se vaikuttaa myös pysäköintipaikkoihin katujen varsilla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.