Täällä ovat joululiikenteen puuroutumiskohdat – asiantuntijalta painava varoitus ajokelistä

Miten joululiikenne sujuu lumimyräkässä? 9:23
Katso video: Huomioi nämä asiat tämän vuoden joululiikenteessä.

Ikäviltä yllätyksiltä voi joulun lumisten ja liukkaiden kelien aikaan liikuttaessa välttyä yksinkertaisilla ohjeilla: Varautumisella ja maltilla.

Esimerkiksi Meilahden yhteispäivystyksessä oli eilen ennätysmäärä kaatuneita liukkaiden kelien takia.

– Lukumääräisesti edeltävinä päivinä on ollut noin viisikymmentä trauma- ja pientrauma potilasta – eilen oli sata, kertoo apulaisylilääkäri Pasi Randen Meilahden yhteispäivystyksestä MTV Uutisille.

Randenin mukaan kaikki potilaat ehdittiin kuitenkin hoitaa erittäin hyvin ja nopealla aikataululla

– Saimme lisättyä resurssia. Olimme aikeisemmin jo varautuneetkin tähän keskustelemalla jo muutamia viikkoja sitten ortopedien kanssa. Kun tämä rysäys tuli eilen aamulla, niin pystyimme päivän aikana lisäämään resurssia ja suunnittelemaan toimintaa, Randen kertoo.

Tänään on luvassa lumisateita taivaan täydeltä. Randen uskoo, että ihmiset ovat nyt varovaisempia, kun asiasta on julkisuudessa kerrottu ja eilinen päivä on kaikilla mielessä.

Randen kertoo, että hyvät ulkoilujalkineet, nastapohjat ja maltti auttavat kaatumisten ennaltaehkäisyssä.

Ennakointi valttia joulun meno- ja paluuliikenteessä

Finntraficin yksikönpäällikkö Eero Sauramäki kertoo, että joulun menoliikenteessä saattaa olla tänään aika takkuista ainakin Etelä-Suomessa. Pohjoiseen päin mentäessä olosuhteet kuitenkin paranevat.

Sauramäki kertoo, että etelästä pohjoiseen päin lähdettäessä perinteiset ruuhkapaikat ovat nelostiellä Lahti–Jyväskylässä, viitostiellä Kuopiossa ja kolmostiellä Tampereelle sekä Tampereelta Jyväskylän suuntaan tiellä 9. Sauramäki kertoo, että kiertoteiden käyttäminen ruuhkapaikkojen välttämiseksi voi olla kehnoa huonon ajokelin takia.

– Voi olla, että alempi tieverkko ei ole niin hyvässä kunnossa. Pääväylät ovat kyllä hyvässä kunnossa ja sinne vielä mahtuu. Jos ei onnettomuuksia tai muita esteitä tule, niin kyllä varmasti liikenne sujuu, vaikka pientä jonoutumista voi olla. 

Sauramäki huomauttaa, että Suomen ruuhkat ovat kuitenkin varsin maltillisia, joten hätäilyyn ei ole syytä.

— Kaupunkiliikenteessä meillä on ruuhkia enemmänkin, mutta kyllä tuolla pääteillä mahtuu liikennöimään.

Sauramäki muistuttaa, että vaikka nykyautoissa on paljon ajamista avustavia turvalaitteita, niin ajamisen päävastuu on kuitenkin aina kuljettajalla.

Vilkkain joululiikenne käynnistyy tänään

Sauramäki kertoo, että vilkkain joululiikenne alkaa tänään.

– Varmaan ihmiset ottavat huomioon tämän kelin, ainakin toivoisin niin. Että ei ainakaan pahimpaan aikaan lähdetä liikkeelle.

Sauramäen mukaan vilkkaimmillaan liikenne on huomenna.

– Se alkaa varmaan aamupäivästä heti. Jos liikenne Etelä-Suomessa hiljenee iltaan mennessä, niin sitten taas Pohjois-Suomessa se jatkuu pidempään.

Sauramäki uskoo, että jotkut palailevat takaisinpäin jo maanantaina.

–Ja se on hyvä asia, että ihmiset vähän porrastavat näin toisistaan tietämättä. Mutta kyllä se tiistai on sitten varmasti se vilkkain paluuliikennepäivä ja tuolloin koko päivä on varmasti vilkasta.

Sauramäki kertoo, että liikennetilanteeseen on hyvä varautua jo etukäteen käyttämällä vaikkapa liikennesovelluksia.

Seisotko ruuhkassa? Laita meille viesti, kuva tai video WhatsAppilla: 040 578 5504.

Perjantai 22.12. Lumimyräkkä vaikeuttaa menoliikennettä 2:32

Huomenta Suomen sää 22.12.2023.

Lue myös:

    Uusimmat