Varustelekan kauppa käy: Ukrainalaiset ja syyrialaiset ostavat taisteluvarusteita kriisialueille

Ukrainassa ja Syyriassa riehuvat kriisit näkyvät suomalaisessa armeijavaatteita- ja varusteita myymässä Varustelekassa.

Omistaja Valtteri Lindholmin mukaan Ukrainaan ja Syyriaan ostetaan runsaasti tavaraa sekä netistä että paikan päältä yrityksen liikkeestä.

– Ukrainalaiset tilasivat netistä brittiläisiä taisteluliivejä ja saksalaisia nykyaikaisia komposiittikypäriä. Myymälästä on ostettu kaikenlaista. Saksalaiset taisteluvarusteet ovat olleet hirveän suuressa suosiossa, ne sopivat Saksasta ostettuihin univormuihin, Lindholm kertoo.

– Ukrainan uutiskuvat sopisivat meidän katalogiin, ne muistuttavat paljon suomalaisia airsoft-pelejä, jotka ovat paljon meidän varustamia.

Autot täynnä tavaraa

Lindholmin mukaan varusteita ostetaan isoja määriä.

– Slaavit käyvät tosi usein ostamassa henkilöauton täyteen kamaa ja lähtevät sitten Suomesta. He menevät Venäjälle tai Ukrainaan, minne nyt menevätkin. Se on heidän tapansa toimia. Ukrainassa on tuontirajoituksia, niin postimyyjien on hirveän vaikeaa ostaa sinne tavaraa.

Varusteleka on myös syyrialaisten asiakkaiden suosiossa. Maassa on raivonnut sisällissota jo usean vuoden ajan.

– Syyrialaisten asiakkaiden kanssa on sovittu jopa alennuksista, koska he suosivat arvokkaampia ja laadukkaampia varusteita, jotka maksavat enemmän.

– He ostavat aika isolla rahalla kimpassa varusteita. Suomensyyrialaiset lähtevät Syyriaan taistelemaan ääri-islamisteja vastaan. Jos saamme heiltä kuvitettuja ja hyvin kirjoitettuja käyttäjäkokemuksia, niin he saavat hyvän alennuksen.

"Varusteleka on aina hyvien puolella"

On hyvin todennäköistä, että Varustelekan ukrainalaisille ja syyrialaisille myymät varusteet päätyvät oikeaan taistelukäyttöön. Lindholm sanoo, että yrityksellä ei ainakaan vielä ole virallista linjaa siitä, kenelle armeijan taisteluvarusteita ei saa myydä.

– Meidän yleisperiaatteemme on, että Varusteleka on aina hyvien puolella. Mutta siinä vaiheessa, kun alamme määritellä, ketkä kelpaavat asiakkaiksi, ja ketkä eivät, niin menee vähän vaikeaksi. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja