Kaupoissa useita vaarallisia leluja – miten turvallisen tuotteen voi tunnistaa jo ostohetkellä?

Tukes testasi jälleen lelujen turvallisuutta. Testiin valittiin 28 lelua, joista viidessä oli niin vakavia puutteita, että ne kerätään pois myynnistä ja lievempiä puutteita oli yhteensä 14 lelussa. Kuluttajan voi olla vaikeaa tunnistaa kaupan hyllyllä vaaratonta lelua, mutta joihinkin asioihin kannattaa kiinnittää huomio jo ostohetkellä.

Tukesin vuoden 2012 lelutestiin kaupoista valituista tuotteista viidessä oli niin vakavia puutteita, että ne kerätään pois myynnistä ja kuluttajilta, lievempiä puutteita oli 14 lelussa.

Joulukaupoista löytyy Tukesin mukaan 7 miljoonaa erilaista lelua ja noin 90 prosenttia leluista on tuontitavaraa. Viranomaisen on vaikea tarkkailla kaikkien lelujen turvallisuutta, joten kaupoista voi edelleen löytyä vaarallisia leluja.

Miten joululahjan turvallisuudesta voisi varmistua jo ostohetkellä?

– Ei ole yhtä keinoa tunnistaa, mutta jotain voi arvioida – esimerkiksi pienet, irtoavat osat, jotka lähtevät helposti irti ovat vaarallisia. Kaikissa vaarallisiksi todetuissa tuotteissa oli merkintäpuutteita, eli niihinkin kannattaa kiinnittää huomiota, Tukesin tuoteturvallisuusinsinööri Asta Koivisto kertoo.

– Haluan kuitenkin painottaa, että testiin valittiin tuotteita riskiperusteisesti eli katsottiin jo silloin, missä leluissa saattaisi puutteita olla, hän jatkaa.

Muutamissa leluissa oli liikaa DBP- ja DEHP-falaatteja, joiden käyttöä on EU:ssa tiukasti rajoitettu. Falaatit voivat pahimmillaan aiheuttaa esimerkiksi hormonihäiriöitä ja olla lisääntymiselle vaarallisia.

– Falaattien sisältämistä tuotteista ei voi varmistua ulkoapäin, mutta niitä käytetään pehmeissä muovimateriaaleissa. En halua kuitenkaan leimata kaikkia tuotteita, sillä kaikissa niitä ei käytetä.

Kysy lisätietoja tuotteen turvallisuudesta myös kaupan henkilökunnalta.

Turvallinen lahja lapselle:

  • Leluista ei saa lähteä kovaa ääntä
  • Pienet osat, kuten leikkiautojen pyörät, ovat kunnolla kiinni eivätkä lähde leikkiessä irti.
  • Pehmolelut ovat niin kestäviä, että ne voi pestä pesukoneessa, eikä niissä ole lapselle vaarallisia täytteitä, kuten muovihelmiä.
  • Alle 2-vuotiaiden lasten leikkikavereiden on kestettävä kovaa käyttöä: ne eivät mene rikki heittäessä ja hakattaessa. Lisäksi tuotteen on oltava turvallinen myös suuhun laitettaessa.
  • Leluissa ei saa olla vaarallisen voimakkaita magneetteja.
  • Leluista löytyy ohjeet sekä suomeksi että ruotsiksi.

Lue myös:

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat