Kaupat perustelevat: Tämän takia joulutavarat tulivat jo kauppoihin

Tuleeko joulu aikaisemmin vuosi vuodelta? Onko tavaroiden hamstraaminen aloitettava heti, etteivät ne pääse loppumaan?

Joulutuotteet ovat jo alkaneet ilmestyä S-ryhmän liikkeiden ja Anttiloiden hyllyille. Myös Ikeoissa joulutuotteet tulevat myyntiin viimeistään lokakuussa.

– Joka vuosi tämä tulee asiakkaille yllätyksenä, että ”joko nyt?”, sanoo Ilkka Alarotu, S-ryhmän marketkaupan valikoimajohtaja.

Joulu ei kuitenkaan ole tullut kauppoihin viime vuotta aiemmin. Niin Ikeoissa, Anttiloissa, kuin S-ryhmän liikkeistä todetaan, että viime vuosina joulutuotteiden myynti on alkanut lokakuussa.

Tuotteet käyvät kaupaksi jo lokakuussa

Joulusesonkiin valmistautuminen on aloitettava varhain valtavan tavaramäärän järkevän ohjailemisen vuoksi.

– Joulutuotteita tulee niin valtava määrä, ettei liikkeitä voi rakentaa myyntivalmiiksi hetkessä, sanoo Anttila tavaratalojen ketjujohtaja Martti Toivanen.

S-ryhmän liikkeisiin joulujuomat, kuten glögit, oluet ja siiderit ovat jo tulleet valikoimiin. Kinkut ja laatikot tulevat lokakuun lopulla. Piparitaikinat löytyvät pakkasesta marraskuun alusta alkaen. Joulumakeiset tulevat myyntiin tällä ja ensi viikolla.

Jouluvalot löytyvät jo niin Anttiloista, kuin S-ryhmän liikkeistäkin.

Tuotteille on kysyntää jo lokakuussa. Toivanen toteaa, että kun pimeä ja viileä laskeutuu, haluavat ihmiset viritellä jouluvalot pihoillensa. Alarotu kertoo myös, että esimerkiksi joulumakeiset ovat odotettu tuote. 

Joulutuotteita myydään paitsi ennen joulua, myös sen jälkeen.

– Talvimallistossamme, johon kuuluu myös joulutuotteita, on myös paljon tavaroita, jotka eivät liity vain jouluun vaan koko talvisesonkiin, joten myynti jatkuu läpi talven, kertoo viestinnän asiantuntija Annika Stubbe Ikeasta.

Hittituotteiden ennustaminen on vaikeaa

Yksittäisistä tavaroista on vaikea ennustaa etukäteen, mistä tulee hittituote. Joka vuosi joku tuote loppuu kesken, eikä sitä saada enää tilattua lisää.

Alarotu sanoo, että uutuustuotteiden menekin ennustaminen on vaikeinta. Arvaukset voivat mennä pieleen kumpaankin suuntaan.

– Jos tietää ehdottomasti haluavansa jonkun tuotteen, kannattaa se hankkia ennakkoon, Toivanen kehottaa.

Myynnin kannalta joulukuu on merkittävin kuukausi S-ryhmälle ja Anttiloille. Ikeoissa suurin sesonki joulutuotteiden ostamiselle osuu jo loka- ja marraskuihin.

– Pikkujoulukausi vaikuttaa myös siinä marras-joulukuun vaihteessa, Alarotu kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat